Биячите на 3-годишния Христо остават в ареста

Владислава Тричкова 30 юли 2015 в 11:56 4208 1

18-годишнитe Патрик Първев и Александър Донов, които са обвинени в това, че на 20 юли в апартамент в столичния квартал "Зона Б19" пребиха жестоко 3-годишния Христо, остават в ареста. Това реши днес Софийският апелативен съд (САС). 

Софийски градсик съд миналата седмица остави в ареста Патрик и Александър, а днес адвокатите на обвиняемите обжалваха това решение. 

18-годишните младежи са защитавани от служебни защитници. Родителите както на обвиняемите, така и на пострадалото дете не се явиха в съдебната зала нито на днешното заседание, нито на това пред първоинстанционния съд. 

В съдебната зала обвиняемите и адвокатите им поискаха от съда да постанови нова, по-лека мярка за неотклонение. Адвокатът на Патрик отново настоя да се направи паралел между действията на клиента му и тези на Александър. Припомняме, че на предишното съдебно заседание стана ясно, че майката на Христо е оставила детето си на бащата на Алексаднър, който пък прехвърлил грижите за Христо на сина си. 

Според адвоката на Александър пък доказателства, че двамата обвинени са искали да убият детето няма. Според него фактът, че младежите са потърсили съдействие от съседи показва, че двамата са искали да помогнат на малкия Христо. Защитникът определи постановлението на Софийски градски съд (СГС) като непрецизно и неточно.

Прокурорът по делото пък бе категоричен, че е ставало дума за опит за убийство и че обвиняемите трябва да остават в ареста, тъй като съществува реална опасност от извършване на друго престъпление. 

По време на заседанието Александър и Патрик помолиха за по-лека мярка за неотклонение, а Александър каза, че много съжалява за случилото се. 

В крайна сметка обаче съдът не уважи искането на обвиняемите и защитата им и отново постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Като мотиви съдебният състав изтъкна факта, че Христо е приет по спешност в "Пирогов" с множество наранявания, кръвоизлив, както и тежка черепно-мозъчна травма. Предвид са взети и показанията на свидетелите, иззети в досъдебното производство. Приятелка на Патрик, например, споделила, че обвиняемите са живяли заедно в апартамента в "Зона Б19". И двамата се грижили за детето - понякога заедно, а понякога и поотделно. Христо не е бил извеждан навън, така че нараняванията му са получени в апартамента, в който са пребивавали, а до него достъп са имали само Патрик и Алексаднър. По време на предишното съдебно заседание стана ясно, че все пак и бащата на Александър също е посещавал дома, за да види как се справят 18-годишните младежи с отглеждането на детето.  

Съдът е категоричен, че медицинската експертиза доказва, че черепно-мозъчната травма е нанесена с тъп предмет, а не е получена от падане, както твърдят обвиняемите. Доказано е и че Христо е малтретиран системно. 

Имайки предвид всички тези факти САС реши, че единствената адекватна мярка, която може да бъде постановена на биячите е "задържане под стража". 

Припомняме, че 3-годишният Христо бе приет с голям мозъчен хематом, контузия и компресия на мозъка. Детето преживя операция и бе поставено в медикаментозната кома. На 20 юли около 8 ч. той се събуди, а първите му думи бяха "мама, мама".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови