3 до 15 г. затвор грозят поляка, излъгал за бомбата в самолета

OFFNews - Бургас 19 ноември 2015 в 17:33 4267 7

Снимка burgas.topnovini.bg

Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров

Войчек Майевски ще бъде привлечен като обвиняем по сериозен текст от Наказателния кодекс, обяви апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. 67-годишният поляк ще бъде обвинен, че е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, като е съобщил информация, за която е знаел, че е лъжлива.

От прокуратурата повториха на извънреден брифинг, че няма намерена бомба в самолета и няма действия, които да сочат към тероризъм. Въпреки това престъплението на поляка е сериозно и го грози наказание от 3 до 15 г. затвор.

Когато светът е настръхнал от теростични действия, да си позволиш да кажеш в самолет, по време на полет, че има поставена бомба, не можем да кажем - това са пиянски приказки“, заяви Любомир Петров.

Тепърва ще се установява колко точно е изпил Майевски. В момента той е със 72 – часова мярка за задържане, предстои да му бъде искана постоянна такава. Разпитани са седем души от екипажа, които са били в близост до Майевски, когато е казал на стюарда, че на борда има бомба.

От прокуратурата поясниха, че Войчек е чужд гражданин и самолетът се води чужда територия. Въпреки това, в Наказателния кодекс има член, който казва, че в такива случаи може да се води наказателно преследване, когато се засягат интересите на България и на български граждани. Кацането и разследването на инцидента са именно такива.

Припомняме, че извънредното приземяване е направено в 5:48 ч., 15 минути след като пътникът казал, че имало предмет, който наподобявал бомба. Самолетът е изпълнявал полет от Варшава до Хургада, със 161 пътници, от които и две бебета, на борда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews