Няма бомба на извънредно приземения в Бургас самолет

Арестуваха подалия сигнала поляк

OFFNews - Бургас 19 ноември 2015 в 14:25 3072 1

Снимка OFFNews

Няма открито взривно вещество на самолета, който кацна извънредно на летище „Бургас“ тази сутрин.

Това потвърди началникът на областната дирекция на полицията Калоян Калоянов. И в момента се извършват процесуално–следствени действия в самолета, той не е освободен.

67–годишният подпийнал поляк, който подаде сигнала и после обясни, че се е шегувал, е арестуван за 24 часа. Възможно е и да му повдигнат обвинение. Свидетели се разпитват пред съдия и ще се прецени какво ще предприеме прокуратурата, съобщи окръжният прокурор Калина Чапкънова.

От летище „Бургас“ добавиха, че няма да отменят полети. Аеропортът вече е отворен и функционира нормално.

От компанията „Small Planet” обявиха, че изпращат втори самолет, който да откара пътниците до египетския курорт Хургада. В самолета пътникът пояснил, че се шегува, но от съображения за сигурност пилотите преценили, че е по-добре да кацнат на летището.

Извънредното приземяване е направено в 5:48, 15 минути след като пътникът казал, че имало предмет, който наподобявал бомба. От полицията уточниха, че той е пил 200 гр. алкохол на борда. Самолетът е изпълнявал полет от Варшава до Хургада, със 161 пътници, от които и две бебета, на борда.

"Страната ни е готова за подобени тип ситуации. На сигнала беше реагирано мигновено и беше задействан специално разписан план", коментира транспортният министър Ивайло Московски.

"Нашето РВД е реагирало по най-бързия начин. Задействали са система, която е разписана в плана за обща тревога, съответно и всички други институции - МВР, пожарна, служби и т.н. За принудително кацане летище Бургас е било най-удачно, то било най-близкото", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови