Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Сигнал за бомба от пиян поляк приземи самолет в Бургас (обновена)

Мариян Иванов, Бургас 19 ноември 2015 в 07:29 5865 5

Снимка Мариян Иванов

Пиян поляк подаде сигнал за бомба на самолет, пътуващ от Полша за Египет, в резултат на което машината бе приземена извънредно на летището в Бургас.

Инцидентът стана рано тази сутрин.

Искането за принудителното кацане на самолета на полска авиокомпания на летище Сарафово е било подадено в 5.30 ч., съобщи пресцентърът на МВР. В 5:48 ч. самолетът е бил приземен.

Подалият сигнала е 67-годишен полски гражданин – един от пътниците на борда на самолета, уточниха от МВР. При разпита по-късно самият той е признал, че е употребил алкохол, допълват още от пресцентъра на министерството. Разказал е, че е пил 200 гр. концентрат на борда на самолета и е видял, че има предмет, който му наподобява бомба. Междувременно, от авиокомпанията публикуваха на страницата си официално съобщение за инцидента. Според информацията им, пътникът е заявил в последствие, че се шегува за бомбата, но от съображения за сигурност, самолетът е кацнал.

След приземяването на самолета той и останалите 160 пътници – всички те са полски граждани – са били изведени от самолета, след което е започнала щателна проверка на борда и на багажа от полицейски служители и екипи на „Гранична полиция“. На един от пътниците, 70 - годишен поляк, му е прилошало. Мъжът е диабетик, а инсулинът е останал в багажа му. Бургаски медици са му оказали спешна помощ.

Полиция блокира летището и бе обявен код "Тревога". Районът бе отцепен и беше извършена проверка на личните документи на всички пътници, чакащи полетите си.

Самолетът е на полската авиокомпания Small planet. Изпълнявал е чартърен полет от Варшава за Хургада. От компанията ще изпратят нов самолет, който да извози туристите към египетския курорт.

При първа възможност полетът към Египет ще бъде продължен, уверяват от Областната дирекция на МВР в областния град.

Възможно е полет на Wizz Air от Лутън, Лондон до Бургас да бъде отменен, предупреди директорът на бургаското летище Георги Чипилски пред кореспондент на OFFNews.

В следобедните часове днес стана ясно, че не е имало бомба на самолета. Подалият сигнала поляк беше арестуван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови