Винаги на чист въздух

OFFNews 17 ноември 2020 в 10:13 14606 0

Живея в София, на стотина метра от бул. “Цариградско шосе“. Едно проучване на екип от БАН беше установило, че това е точката с най-мръсен въздух в столицата. Няма да го оспоря. През зимата, когато мъглата е ежедневие, имаш усещането, че въздухът може да се нареже на хиляди сиви блокчета. Проветряването на отворен прозорец в такива дни не е опция. Затова ми се стори разумно решение да си вземем въздухопречиствател – иначе казано малка, собствена пречиствателна станция, която да поглъща вредните частици, газове и миризми. 

Нужен ми беше компактен уред, който да покрива скромната площ на апартамента и да осигурява чист въздух, тъй като детето ми е с алергия към домашен прах. Като добавим и присъствието на домашен любимец, изглеждаше рационално решение. Разглеждайки гамата уреди на Samsung, се спрях на пречиствател за въздух AX40R3030WM/EU. Съдържа всички функции, които ме интересуват, не заема прекалено много място, може да се мести в различни стаи на апартамента. Признавам, че дизайнът му също ме впечатли, знаете, че жените избират с очите. Така се сдобих с елегантно допълнение към интериора, което кротко си върши работата, пречиства и ароматизира въздуха.

Поставих го в хола, защото там се събира семейството ми през по-голямата част от деня. Колко осезателна е разликата можеш да установиш, ако за минута излезеш на откритата тераса и след това се върнеш в стаята. Отървахме се от постоянния мирис на изгорели газове, от усещането за прах във въздуха, с което свикваш, когато живееш на първия етаж. Светлинната сигнализация на дисплея веднага те ориентира какво си дишал, защото в момента, в който отвориш прозореца, 4-цветният индикатор светва в червено и разбираш колко безсмислено е проветряването. Дисплеят е така създаден, че можеш да забележиш това дори от другия край на стаята.

Утехата ми обаче е, че бързо можеш да се отървеш от това чувство, защото уредът веднага започва да върши работата си, за да възстанови чистотата на въздуха в стаята. Има многослойната система за пречистване. Първо улавя по-големите прахови частици. Филтърът за дезодориране с активен въглен унищожава вредните газове, а HEPA филтрирането с филтъра за ултрафин прах, улавя до 99,97% от фините прахови частици (така казват и несъмнено е вярно). Явно наистина си върши работата добре, защото се налага да бърша прах само веднъж седмично, а мога и да си го спестя.

Едно от най-практичните му качества обаче е неговата мобилност. Има вградена дръжка и пренасянето му от една стая в друга е лесно. Това се случва често, тъй като прекарвам една значителна част от времето си вечер в кухнята. Нямам абсорбатор и проветряването при готвене винаги е било проблем. Досега използвах вентилатор, който издухваше парите при готвене във вентилационната шахта, по тази причина и съседът от четвъртия етаж можеше да разбере какво ще вечеря семейството ни. Сигурно вече се тревожи, че съм се еманципирала и съм спряла да готвя. Моят нов и красив въздухопречиствател се оказа точно това, което ми е нужно за дискретно и разточително кулинарстване. Особено доволна съм от факта, че дрехите от закачалката в коридора вече не поемат миризмата на готвено, което се случваше често, тъй като нямам врата на кухнята.

Когато стане време за сън, уредът се премества в детската стая. За алергията към домашен прах споменах. Притеснявах се, че въздухопречиствателят ще издава шум, който ще пречи на съня, но той се оказа „съобразителен“, има тих режим и не се превръща в дразнител, когато се опитваш да заспиш. Дъщеря ми казва, че откакто го ползва в стаята си, не се събужда със запушен нос, което иначе винаги се случва, когато включат парното отопление. Освен това меката светлина, която излъчва, напълно замества нощната лампа. Моите наблюдения са същите, когато успея да „открадна“ уреда за спалнята.

Нямам слабост към техниката и не обичам да се ангажирам прекалено с настройки и обслужване на уреди. С въздухопречиствателя ми е лесно – дисплеят е интуитивен, не се изисква опит, за да се ориентираш във функциите, а автоматичният му режим засича нивото на замърсяване на въздуха, регулира си мощността и скоростта на вентилатора. Това ме устройва, защото пести потреблението на енергия, ползвайки я умно. Мога да огранича намесата си само до настройване на таймера за времето, когато искам да се изключи.

Ще ви споделя и още нещо. Мразя да почиствам уреди след ползването им. Признавам, че се „родих“ с този въздухопречиствател. Поддръжката му не изисква никакви специални усилия. Свалям предфилтъра, почиствам го с мека кърпа и топла вода и го оставям да съхне. Филтърът 2 в 1 се сменя на 6 месеца и не изисква специални грижи. Е, забърсвам праха и по самия уред, без да използвам някакъв препарат, само с влажна кърпа. 

Така съжителстваме с въздухопречиствателя, нося си чистия въздух във всяка стая, която обитавам, и се наслаждавам на лукса да дишам здравословно.

Избрах AX40R3030WM/EU, но гамата въздухопречистватели на Samsung има 5 различни модела, които се различават по функционалности и дизайн. Общото помежду им е, че са лесни за употреба, компактни, вписват се в интериора на всеки дом, високоефективни са и не изискват сериозна поддръжка. 

Отличава ги визуализирането на нивото на запрашеност, имат по-голям обхват, който осигурява бързо пречистване, поддържат се лесно, безопасни са за деца, мониторингът е прецизен, а дисплеят - интуитивен. Могат да се управляват дистанционно със смартфон. Охлаждането е с технологията Wind-Free (без вятър).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови