Преоткрийте мобилната фотография с Huawei P50 Pro

OFFNews 03 февруари 2022 в 10:51 16564 0

Най-новите смартфон флагмани на Huawei от серия P50 вече са в процес на предварителна поръчка у нас. Става дума за P50 Pro и сгъваемия P50 Pocket. В настоящия материал поглеждаме по-детайлно към P50 Pro, който е актуалното попълнение в линията P, с акцент върху мобилната фотография. Устройството определено има с какво да ви впечатли.

Новото попълнение се предлага в два цвята, Cocoa Gold (златист) и Golden Black (черен), като очаквано изработката е от най-високо ниво. Златистият вариант има интересен градиентен ефект, който под определен ъгъл му придава сребрист нюанс. Гърбът е стъклен и двустранно извит, а страничната рамка е алуминиева. Отзад виждаме и два ринга, в които са сензорите на основната камера. Отпред също има двустранно извито стъклено покритие върху дисплея.

Прави впечатление наличието на отвори за високоговорители в долната и горна части на телефона. Освен това си заслужава да споменем, че P50 Pro е водоустойчив със сертификация IP68, което означава, че издържа на потапяне до дълбочина от 1.5 метра за 30 минути. Така няма да имате проблеми дори ако случайно влезете с него в басейна или под душа. В комплект с телефона идват бързо зарядно и защитен прозрачен силиконов кейс.

Huawei P50 Pro има брилянтен OLED екран, който е с диагонал 6.6 инча, 10-битов цвят, поддържа HDR10+ и динамична честота на опресняване до 120 херца. Има и честота на отчитане на докосванията до 300Hz. Резолюцията му е 1228 x 2700 пиксела. Картината, която предлага моделът е с наситени и точни цветове, което е от голямо значение, за да добиете добра представа за заснетите обекти. Освен това се постигат висока яркост и отчетливи изображения дори при пряка слънчева светлина. В екрана има още единичен отвор за селфи камерата и четец на отпечатъци.

Високата честота на опресняване е предпоставка за постигането на плавна картина без насичане дори при по-бързите състезателни игри и анимирани ефекти. Този параметър се регулира автоматично според показваното съдържание, а това може да пести и енергия. Доста от нас прекарват много време пред телефоните си и затова е нужна адекватна защита за очите. За тази цел има PWM управление на затъмняването с висока честота до цели 1.440 Hz за намаляване на напрежението в очите.

Huawei P50 Pro използва флагманския чипсет Snapdragon 888 4G, който включва и графичен процесор Adreno 660. Той е в комбинация с 8GB RAM и 256GB памет за файлове, която може да бъде разширена чрез NM памет карта. Какво обаче означава всичко това, телефонът на практика може да се справи с всичко от мобилния свят, включително и най-натоварващите игри. Дори при по-продължително натоварване той няма да прегрее заради използваната охладителна система с графен. Няма да имате проблеми и при тежък мултитаскинг и работа с множество приложения.

Макар да липсва 5G свързаност, достъпът до 4G мобилни мрежи е повече от адекватен и за близкото бъдеще. Освен това има и Wi-Fi 6 за бързо прехвърляне на данни през Wi-Fi мрежа. Сред отличителните черти на телефона са стерео високоговорителите, които изненадват с плътния си и силен звук. Така можете да озвучавате малки партита директно с телефона си, а и да се наслаждавате на филмите и музиката когато не разчитате на слушалки. Полезна добавка е и наличието на IR дистанционно за управление на разнообразни електроуреди, включително телевизори. Телефонът разполага и с NFC за безконтактни плащания.

Смартфонът има батерия с капацитет 4360 mAh, която предоставя очаквана за класа автономия от около ден с един заряд, при обичайно натоварване. Към това обаче има две много полезни добавки, а именно за бързо зареждане. С включения в комплекта 66W SuperCharge aдаптер получавате наистина бързо зареждане, как обаче ще ви помогне това в ежедневието? Буквално за броени минути зареждане ще получите заряд, достатъчен за часове работа. Доста полезно когато се прибирате за малко след работа и след това трябва бързо да излезете за нещо по-забавно. Телефонът може да се зарежда бързо и безжично, до 50W.

В софтуерно отношение Huawei P50 Pro използва EMUI 12, който е на базата на Android 11. И понеже липсват приложенията и услугите на Google, от компанията залагат на собствената си платформа, HMS, в комбинация с магазина за приложения AppGallery. В него вече са налични много от популярните приложения в международен и локален план. Това включва популярните програми за банкиране, приложенията на операторите и т.н.

Разбира се имате опция да прехвърлите редица данни към новия си телефон, включително контакти, снимки и някои приложения от старото си устройство чрез програмата Phone Clone. Освен това има и вградена търсачка за приложения от алтернативни източници, Petal Search, която е използвана и в AppGallery.

EMUI 12 работи бързо и плавно, като предлага редица опции за мултитаскинг, чрез плаващи прозорци и разделяне на екрана. Новият контролен панел с бързи настройки се отваря с плъзгане от горната дясна част на екрана, а известията от лявата част. Поддържа се и оптимална връзка с други устройства на Huawei чрез функционалността Super Device.

Достигаме и до черешката на тортата, а именно основната камера True-Form Dual-Matrix с технологии на Leica. Тя се състои от четири сензора, 50MP True-Chroma с бленда f/1.8 и OIS, 40MP True-Chroma монохромен с бленда f/1.6, 13MP с ултраширокоъгълна леща и 64MP телефото камера с OIS.

С новия монохромен сензор можете да постигнете близки до професионални резултати с чернобели кадри. Той е особено ефективен и при по-ограничена околна светлина, а финалният резултат е детайлна картина без високи нива на шум. В този режим снимките на архитектурни обекти, а и елементи от градския пейзаж изглеждат много ефектно.

Главният 50-мегапиквелов сензор е с оптична система за стабилизация. Цветовете тук са реалистични и можете да се потопите изцяло в заснетата сцена. Така преживявате отново и отново моментите от ваканцията си например. Наличен е и нощен режим с висока ефективност, който съчетава множество кадри в един и така дори нощните кадри са ярки и с прилични нива на детайлност.

Очаквано откриваме и сензор с ултраширокоъгълна оптика за заснемане на по-широки сцени. Макар той да е с по-ниска резолюция и тук качеството е на ниво. При зрително поле от 120 градуса ще обхванете много обширна зона при снимане. Това ще е от ползва при гледки в планината или на морето например. Този обектив се използва и за ултра макро режим за снимки на дребни обекти като насекоми, растения и др.

Scent of Petals

Костадин Кръстев/Коко

Особено добро впечатление прави и последният сензор, който е 64-мегапикселов и с перископен обектив за 3.5-кратно оптично приближение и оптична стабилизация. Идеално решение за снимане например на животни в естествени условия, без да ги притеснявате. Този ефект се постига с много ефективния 10-кратен хибриден зуум с високо качество. Голямата резолюция на сензора позволява постигането на детайлни кадри и тук. Ако обичате да снимате дори по-далечни обекти то цифровият зуум е до 100-кратен. Макар да има загуба на качеството, обектите са отчетливи и можете да видите необходимите ви детайли.

P50 Pro включва множество интересни режими за снимане. Сред тях е портретният, който позволява добавянето на боке ефект (размазване) на задния фон, подчертавайки лицето на снимката. Има още професионален режим за тези от вас, които обичат да настройват всеки един аспект при снимките. Вече споменахме за опцията за монохромни/чернобели снимки, а освен това е налична и опция за добавяне на креативни стикери, с които да разчупите скучните кадри.

Към всичко това има ефективна система за бърз и точен автофокус, който помага и за движещи се обекти, като тичащи или движещи се хора. Има и система с изкуствен интелект за разпознаване на сцени, която засича някои определени сцени и обекти, като храна, залез/изгрев, животни и т.н., като в съответствие с това се прилагат оптимални настройки за заснемане.

Снимането на видео е до резолюция 4K, като и тук има някои интересни и полезни режими. Сред тях са опция за създаване на филмови продукции с предварително зададени шаблони. Освен това има забавено и забързано движение, както и двоен изглед. Последният режим позволява едновременното снимане с основната и селфи камери, отлично попълнение за влогъри. Системата за оптична стабилизация премахва нежеланите движения за по-плавни клипове.

Селфи камерата е 13-мегапикселова и очаквано резултатите с нея са адекватни. Отново при наличието на оптимални условия тя пресъздава добре цветовете и има детайлност на снимките. Налични са портретен режим, обектив с добавена реалност за наслагване на интересни елементи, опция за разкрасяване и подвижна картина, която прави кратки клипове. Тя има и ултраширокоъгълен обектив за зрително поле 100 градуса, което означава, че също обхваща по-големи зони и можете да правите групови селфита. Камерата се използва, при това доста ефективно, и от системата за отключване чрез лицево разпознаване.

Huawei P50 Pro е отлично попълнение във флагманския сегмент. Телефонът впечатлява по почти всички основни параметри. Това включва екран с отлично качество и висока честота на опресняване, както и чипсет от най-висок клас, който се справя с лекота при приложенията работа и игрите. Има и ефективна технология за бързо жично и безжично зареждане, която е от голяма полза в забързаното ежедневие.
Разбира се акцентът е върху камерата и тя се справя повече от добре, като телефонът е на първо място в класацията на експертите от DXOMARK. Камерата предлага гъвкавост при снимане в различни условия, като снимките са в високо качество. Наличието на монохромен сензор определено е добра добавка, а любимата ни черта е сензорът с перископен обектив, който ни доближава максимално до обектите. Разбира се всичко това включва и много режими за развиване на творческите ви заложби.

Междувременно в качествата на телефона се убедиха и професионални и любители фотографи, чиито кадри са в специална изложба, заснета с P50 Pro. Тя е отворена за посещения до края на седмицата и ако я посетите, дори може да спечелите подарък.

У нас моделът е в процес на предварителна поръчка до 6-и февруари с цена в свободна продажба 2199 лв. Ако заявите предварително модела получавате в комплект с него и безжичните слушалки с активно шумопотискане Huawei FreeBuds 4.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови