Galaxy Note20 Ultra е най-добрият смартфон на Samsung (ревю)

Александър Иванов 29 септември 2020 в 09:01 8312 2

Серията смартфони Note на Samsung винаги е била малко по-различна от всичко останало на пазара със своите необичайни размери и - разбира се - със S Pen писалката, която разширява значително възможностите за работа и създаване на съдържание. Още с появата си през 2011 г. тази концепция привлече вниманието на мнозина и бързо намери своите фенове, много от които си остават верни на Note серията и до днес.

А с новия флагман Galaxy Note20 южнокорейската компания за пореден път променя представата на потребителите за това какво е смартфон. При този модел тя променя номерацията на серията (припомняме, че предишните устройства бяха Note8, Note9, Note10) и по този начин внушава, че става въпрос за устройство от следващо поколение с концептуално нови възможности. Дали наистина е така?

Galaxy Note20 беше представен в началото на август, заедно със своята подобрена версия Note20 Ultra. В редакцията се сдобихме с една бройка от нея за тестване и имахме възможност да се убедим от първа ръка във възможностите на устройството.

Първоначални впечатления

По традиция феновете на Note серията са свикнали с необичайно големите размери на тези смартфони, доближаващи ги до пълноценен таблет, и Note20 Ultra не прави изключение. Когато вземеш смартфона в ръка, придобиваш усещането за масивен, консистентен и същевременно много удобен апарат. Единственото, което разваля чувството за консистентност, са трите задни камери, които излизат прекалено осезаемо над нивото на корпуса.

Като цяло обаче, телефонът създава впечатление за стилно и красиво устройство, чиито големи размери (164.8 x 77.2 x 8.1 мм.) не са за сметка на удобството при работа. Всъщност то приляга много добре в ръката и независимо дали използваме пръст, или „умния“ стилус S Pen, работата с него е много по-удобна и приятна, отколкото може да се предполага преди да сте го изпробвали.

Моделът тежи 208 гр., което го прави с една идея по-лек от другия флагман на Samsung, представен през тази година – Galaxy S20 Ultra. Предлага се в две цветови версии - черна и бронзова, която именно получихме възможност да тестваме.

Процесор и производителност

Galaxy Note20 Ultra безспорно е най-доброто устройство, което Samsung е представял до момента. Той е по-бърз и по-функционален от Galaxy S20, както и от много други телефони от този клас и със сигурност по отношение на производителността си струва парите. Разполага с най-новия осемядрен процесор Exynos 990. В редакцията изпробвахме неговите възможности с няколко от най-новите игри и ресурсоемки приложения и можем да кажем, че всички работят чудесно.

Почти безрамков екран

Смартфонът разполага с красив, 6.9 – инчов Dynamic AMOLED 2X дисплей, който е почти лишен от рамки, заемайки пълноценно предния панел. Той е HDR10+ сертифициран, съотношението на страните е 21:9 и както можете да се убедите от снимките, се отличава с изключителна дълбочина и реалистичност на цветовете. Покритието му от двете страни е последното поколение Gorilla Glass Victus, с типичната издръжливост на този материал.

По подразбиране резолюцията е 2316 x 1080, но може да се променя, достигайки 1440 x 3088, като смартфонът позволява да избираме кое съдържание с каква резолюция да гледаме. Освен това той има и функция за динамична промяна на честотата на опресняване, в зависимост от това какви приложения използваме в момента. Тя може да падне до 10Hz, ако примерно се занимаваме с четене, като по този начин щади батерията, но и да достигне 120Hz, ако играем игри или използваме други приложения, изискващи по-висока честота на опресняване.

По-реалистични и качествени кадри

Galaxy Note20 Ultra разполага с три задни и една предна камери. На задния панел са разположени една 108 мегапикселова f/1.8 широкоъгълна, включваща иновации като phase detection autofocus и optical image stabilization, една 12 мегапикселова f/2.2 ултраширокоъгълна, при която полето на заснемане достига 120°, както и една 12 мегапикселова телефото камера с петкратен оптичен зуум. Първите две са точно копие на аналогичните сензори в Galaxy S20 Ultra и са най-доброто, което Samsung предлага към момента. В добавка телефонът е снабден с лазерен автофокус, и може да заснема видео в 8К качество.

Както вече споменахме, един недостатък на задните камери си остава, че са прекалено издадени от корпуса, което е свързано с известни неудобства, но е обусловено от изтънения корпус. Това обаче не нарушава нито усещането при взимане на устройството в ръка, нито се отразява по някакъв начин на качеството на заснемане.

Отпред моделът има една 10 мегапикселова f/2.2 камера, която е толкова впечатляваща, че предоставя достатъчно добро качество на изображението за селфита или видеоразговори.

Комуникационни функции

Смартфонът поддържа мобилна връзка от пето поколение (5G) по техноологиите sub-6 и mmWave. Петата генерация клетъчни комуникации съвсем наскоро стартира и у нас. Все още обаче е рано да се оценяват нейните пълни възможности. А в рамките на настоящото ревю ние не сме тествали работата на телефона в 5G мрежа.

В добавка, той поддържа и революционната технология за пренос на данни UWB (Ultra Wide Band), която намираме в менюто под имета NearBy Share, благодарение на която можем да прехвърляме много и с голям размер файлове към друг смартфон, който поддържа същата технология.

Samsung продължава да залага много и на технологиите за свързване на смартфон с десктоп монитор, акцентирайки по този начин на потенциала на смартфоните да изместят изцяло настолните компютри. При Galaxy Note20 Ultra за пръв път виждаме функцията wireless DeX, с която пренасяме лесно работата с телефона на следващо ниво и и го превръщаме в пълноценен традиционен компютър.

Други характеристики

Note 20Ultra идва във версия със 256GB вградена памет, като има подръжка и на MicroSD карта с капацитет до 1TB. Смартфонът работи с операционната система Android 10 и с потребителския интерфейс One UI 2.0, който става все по-добър. Сред допълнителните екстри е също сензор за пръстови отпечатъци, вграден в дисплея. Освен това моделът отговаря на стандарт IP68 за водоустойчивост и устойчивост на прах, но не сме тествали тези негови характеристики.

Цяла нова екосистема около S Pen

Умните писалки S Pen са запазената марка на серията Note и Samsung продължава да ги развива, добавяйки все повече функционалности и позволявайки повече креативност и по-добро управление на ежедневния живот. В добавка все повече външни приложения поддържат работа с това допълнително устройство към телефона и по този начин Samsung на практика създава една цяла нова екосистема.

Едно неудобство е, че в този телефон слотът за стилуса за първи път се намира в долния ляв ъгъл на смартфона, вместо в долния десен, поради разположението на камерите и тънкостта на корпуса. По отношение на размерите тя е също толкова голяма като тази в предходните Note модели.

Нейните възможности обаче продължават да се разширяват. На първо място връзката й с телефона вече е по-бърза и забавянето е едва 9 милисекунди. Може и да не звучи като голяма разлика, но се убедихме от първа ръка, че работата с нея е много по-бърза, в сравнение с предходни модели, включително и с Note10 Plus. А това определено има значение, когато рисуваш или създаваш някакво друго съдържание в движение.

Впечатляващо нововъведение е и Anywhere Actions, което позволява веднага щом извадим стилуса, да рисуваме навсякъде във въздуха и в някаква степен да управляваме телефона си с нея. Приложението Samsung Notes също е ъпгрейднато и вече позволява записване на аудио, опция, която, както се убедихме, е изключително удобна, особено ако бързаме. Полезно за някои създатели на съдържание може да се окаже и друго обновление - в Samsung Notes вече могат да се импортват PDF файлове. Освен това приложението е по-добре синхронизирано с други устройства.

Батерия

Екипът на Samsung е успял да създаде батерия, която да отговаря на изискванията на толкова мощен телефон. Капацитетът й всъщност е по-малък от този на Galaxy S20 Ultra – 4500 милиамперчаса, спрямо 5000 милиамперчаса (mAh). Въпреки това тя обезпечава безпроблемно работата на огромния екран, един от най-мощните процесори на пазара към момента, комуникационния модул и останалите функции.

Използвайки в продължение на няколко дни телефона установихме, че въпреки ресурсоемките си компоненти, той издържа достатъчно дълго, за да не се тревожим през деня, че ще трябва да търсим контакт или външно зарядно устройство. Причината за това е главно в добавените множество иновации от страна на Samsung като адаптивната честота на опресняване, редица други енергоефективни технологии в работата на дисплея и др.

В заключение

Galaxy Note20 Ultra е едно първокласно устройство, чиято цена обаче също е сериозна. Samsung е насочил Ultra версията към онези потребители, които имат нужда от повече креативност в работата и ежедневието си, ценят своето време и наистина искат да използват максималните възможности на устройствата от нов клас. Досегашната история на Note серията обаче показва, че много от нейните фенове са именно такива и често при пускането на нови модели на пазара те предпочитат подобрената версия (каквато например беше ситуацията с миналогодишния Galaxy Note10+). Със своя процесор от най-ново поколение, висококачествените си камери и с подобрения S Pen, новият модел със сигурност също ще намери нови почитатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews