Войски на руснаци превзеха летищата в Крим, пристигат БТР-и и хеликоптери

OFFNews 28 февруари 2014 в 22:07 22841 56

Въздушното пространство над Крим е затворено, комуникациите между Украйна и автономната република са прекъснати. В столицата й Симферопол пристигат хеликоптери и БТР-и.

Ситуацията в Крим се усложни в последните няколко часа. Летищата в областта са обкръжени от въоръжени мъже без отличителни знаци. Върху военните машини, които се намират в автономната област, също няма маркировка.

Според украинските издания зад движението на военна техника в Крим стои Русия. В Москва пишат, че въоръжените са самоорганизирали се отряди за самозащита на местното етническо руско население.


Бойци от "самоотбраната" на едно от кримските летища.

Най-голямата авиокомпания в страната Ukrainian International (UIA), обяви че въздушното пространство над Крим е затворено. Това се потвърждва от шведския сайт Flightradar24.com, който следи в реално време движението на самолети по цял свят. Той съобщава, че самолетите вече заобикалят небето над Крим.

От руската агенция "Интерфакс" писаха, че са спрени само вътрешни полети от Киев към кримската столица Симферопол. Ръководството на международното летище пък заявиха, че имат само един забавен полет, но всички останали излитат и кацат нормално. Сред чакащите на аеропорта е и лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски, който не може да излети за Москва.

"Възлите за свръзка с Крим са блокирани след намеса на неизвестни лица и технически изгубихме възможност да осигурим връзка на полуострова с останалата част от Украйна", каза директорът по комуникациите на компанията СКМ, притежаваща "Укртелеком" Анастасия Емченко.

Във връзка с това той призовава всички, които имат алтернативна телефонна връзка или комуникации да помагат в случаи, когато може да са застрашени хора като медицински инциденти или пожари.

Журналистката от популярния "5-и канал" Ирина Неродик съобщава, че колона БТР-и се движи покрай Симферопол към Феодосия, предвождана от джипове с руски регистрационни номера. По всяка вероятност те са тръгнали от руската военна база в Севастопол. "Когато започнем да снимаме, викат "Сваляй камерата" и пращат някой да я конфискува".

Днес следобед очвидци са снимали как поне 5 руски транспортни самолета Ил-76 са се приземили на военното летище в Гвардейское край Севастопол. Един от представителите на новата украинска власт в Крим, заяви, че 13 транспортни самолета с по 150 руски десантчици във всеки са кацнали по-рано на "Гвардейское". Малко по-късно руските войници са блокирали няколко украински гранични поста, "за да ги предпазят от местното население". Разпространено е и видео със 7 руски военни хеликоптера, които пресичат украинската граница при разрешение за само 3 машини, както и за опит да бъде блокиран от военни отряд за морска охрана в района.

Председателят на Съвета за национална сигурност на Украйна Андрей Парубий заяви на пресконференция, че армията и гранични войски ще предприемат "адекватни действия", ако руски войски извършат директна агресия". Той увери, че нито един украински обект в Крим засега не е превзет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!