Крим решава с референдум дали да се отцепи от Украйна

ОFFNews 27 февруари 2014 в 16:30 4285 29

В Крим ще се проведе референдум, с който да се реши дали областта да се отцепи от Украйна, съобщи Кримската информационна агенция.

Президиумът на Върховната Рада в Крим взе решение да се допита до гражданите си за съдбата на автономната област, заяви прессекретарят на председателя на Върховната Рада на Крим Оксана Корнийчук.

"Кримляни, в резултат на противоконституционното изземване на властта в Украйна, което се извърши с подкрепата на радикални националисти и въоръжени банди, мирът и спокойствието в Крим са в опасност.

Сблъсъкът вчера в сградата на Кримския парламент, доведе до кръвопролития и загуба на човешки живот – това е резултат от ширещият се политически екстремизъм и насилието, които заляха страната", се казва в изявлението на председателят на Върховната Рада на Крим Владимир Константинов.

"Украйна изпадна в пълен хаос, анархия и икономическа катастрофа. При тези условия на Върховната Рада на Крим, като най-висш представителен орган на областта, разчитайки на волята на избраните, взема в своите ръце съдбата на Крим.

Следвайки основните принципи на демокрацията, Кримският парламент смята, че единственият възможен начин за излизане от тази ситуация е прилагането на принципите на пряката демокрация. Убедени сме, че само провеждането на общокримски референдум по въпроса за разширяване на статута на автономията и повишаване на правомощията на областта, ще позволи на кримляните сами, без външен натиск и диктат, да определят бъдещето на автономната област", допълва Константинов.

Президиумът също така се обърна към депутатите от Върховната Рада на Крим, независимо от тяхната националност или политическа принадлежност, с молбата в тези трудни дни за Крим да бъдат готови да пожертват личните си амбиции в името на вземането на съдбовни решения на всички жители на полуострова.

"Настаналото време да се изпълни с ново съдържание основният принцип на мултиетническото кримско общество, който е увековечен на герба ни "Благоденствие в единството". Така ще победим ", подчертава Константинов.

Решението за референдум за съдбата на Крим идва след продължаващите втори ден протести в Симферопол. Пред сградата на кримския парламент се събраха татари, които подкрепят новата власт в Украйна, и проруски настроени кримляни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки