Руски военни са завзели летище на Кримския полуостров

OFFNews 28 февруари 2014 в 08:55 6358 50

Група въоръжени мъже във военни униформи, носещи руски знамена, превзеха летището на столицата в Крим, но после се оттеглиха. В същото време пред летището патрулират други мъже с оръжия - в камуфлажни облекла и бронежилетки. 

По-рано се появиха информации, че около 50 души с военни уноформи и без отличнителни знаци, подобни на тези, които поеха контрола над местната власт в републиката, са пристигнали там с 3 камиона.

В руската Дума се планира внасянето на законпроект, който разрешава създаването на нов субект в състава на Руската федерация на основание на проведен референдум или решение на парламента на този субект. Това представлява опроставяне на закона от 2001-ва година. Според него нов субект се създава с разрешение на държавата, от която той е част.

Междувременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа изрази силно безпокойство във връзка с обстановката в Крим. В близките дни там ще пристигнат представителят на организацията за Украйна Тим Гулдиман и върховният комисар по въпросите на националните малцинства Астрид Торс. В телефонен разговор с украинския премиер Арсений Яценюк американският вицепрезидент Джо Байдън обеща подкрепата на Съединените щати за неговото правителство.

Новоназначеният премиер на Украйна поиска незабавното въвеждане на най-строги мерки за икономии в страната и за предприемане на действия за възстановяването на реда.

Междувременно международната рейтингова агенция "Фич" повтвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чужда валута на Украйна на три пъти C. Рейтингът в местни пари е на ниво B минус с негативна прогноза. Според "Фич" политическите рискове в Украйна остават високи.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обяви след среща с държавния секретар Джон Кери, че Вашингтон е готов да предостави помощ на Киев в размер на 1 милиард долара. Кери от своя страна заяви, че Русия е обещала да уважава териториалната цялост на Украйна. Той уточни, че е получил уверението по време проведен по-рано телефонен разгвор с руския му колега Сергей Лавров. Външното министерство в Киев призова Москва да оценява обективно ситуацията и да се въздържа от изявления, които пречат на процеса на политическа и икономическа стабилизация на страната. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов нареди да се създаде работна група за спешна подготовка на нов закон "За езика". Според Турчинов законът ще отчита интересите на всички групи и малцинства в страната.

Очаква се сваленият украински президент Виктор Янукович да даде пресконференция в руския град Ростов на Дон близо до украинската граница.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews