Върховният съд на Израел отмени назначението на министър в кабинета на Нетаняху

OFFNews 19 януари 2023 в 13:48 1872 0

Арие Дери (вляво) разговаря с Бенямин Нетаняху (вдясно) по време на седмичното заседание на правителството в кабинета на премиера в Йерусалим, 8 януари 2023 г.

Снимка БТА/АП

Министър Арие Дери (вляво) разговаря с премиера Бенямин Нетаняху (вдясно) по време на седмичното заседание на правителството на Израел в Йерусалим, 8 януари 2023 г.

Върховният съд на Израел отмени назначаването за министър в правителството на Бенямин Нетаняху на лидера на ултраортодоксалната партия "Шас" Арие Дери снощи с 10 гласа срещу един.

Шас е ключов съюзник Нетаняху, но с присъди по обвинения в корупция и данъчна измама.

Очаква се мандатът на Дери като министър на вътрешните работи и на здравеопазването да приключи до няколко дни, съобщава днес израелската телевизия Канал 12. И той, и Нетаняху са на мнение, че трябва да уважат решението на съда, твърди тя, без да посочва източника на информацията си. Този източник отбелязва, че не е решено дали Дери ще подаде оставка или ще бъде уволнен от Нетаняху.

Самият Нетаняху също е подсъдим по дела за подкупи. Ако той откаже да отстрани Дери и министърът не подаде оставка, това вероятно ще предизвика подаването на нови жалби в съда, който ще бъде принуден да отстрани Дери.

63-годишният Дери е ултраортодоксален равин, подкрепян от религиозните евреи с близкоизточен произход. Неговото назначаване в новото правителство на Нетаняху беше оспорено във Върховния съд на Израел предвид присъдата му за данъчни измами от миналата година. Тя не е единствената. През 1999 г. Дери е осъден на 3 години затвор за вземане на подкупи. Той се върна в политиката през 2012 г.

"Шас", заедно с друга ултраортодоксална партия "Обединен юдаизъм на Тората" отдавна предизвиква безпокойство сред светските либерали с искането за даване на социални помощи и освобождаване от военна служба за техните членове.

Решението на съда нажежава още повече напрежението около съдебната система на Израел, след като правителството на Нетаняху реши да проведе реформа, с която да позволи на депутатите да приемат отново закони, отменени като противоконституционни от съда. То може да предизвика и политическа криза.

Драстична реформа удря Върховния съд на Израел. Ще стане ли осъден за данъчни измами финансов министър?

Министърът на културното наследство Амичай Елияху, член на крайнодясната коалиционна партия Отзма Йехудит вече призова правителството да не се подчинява на решението.

"Решението на съда е безотговорно и повлияно от тесни политически интереси", написа той в Туитър. "Призовавам колегите си от кабинета да не се съобразяват с решението на Върховния съд, тъй като то е незаконно".

В изявление от сряда вечерта Дери заяви, че ще намери начин да продължи да работи в правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови