Минути преди крайния срок за правителство на Израел Нетаняху обяви: Готов съм, имам кабинет!

Александра Маркарян 22 декември 2022 в 11:11 1651 0

Бенямин Нетаняху успя да състави правителство.

Снимка Getty Images

Бенямин Нетаняху успя да състави правителство.

Бенямин Нетаняху обяви, че е готов със състав на правителство на Израел по-малко от 30 минути преди изтичането на крайния срок за това: полунощ в сряда срещу четвъртък.

"Благодаря за огромната обществена подкрепа, която получихме на последните избори. Успях да създам правителство, което ще работи в полза на всички израелски граждани" - написа той в Туитър в 12:11 ч днес и към текста публикува видео от разговора си по телефона с президента Исак Херцог.

Във видеозаписа Нетаняху казва на президента Херцог: "Исках да Ви информирам, че благодарение на огромната обществена подкрепа, която спечелихме на изборите, успях да създам правителство, което ще се грижи за всички граждани на Израел. И, разбира се, възнамерявам да го създам възможно най-бързо".

Партията на най-дълго управлявалия Израел политик - "Ликуд" - спечели парламентарните избори, проведени на 1 ноември. За разлика от България, където срокът за съставяне на правителство от момента на връчването на мандата за това от президента е едноседмичен, в Израел той е доста по-дълъг, а и Нетаняху поиска допълнително време - още 14 дни, които Херцог му даде.

Кой кой е в израелската политика

По всяка вероятност бъдещото 37-о правителство на Израел ще положи клетва още идната седмица, въпреки че срокът за това е до 2 януари.

Предстои Нетаняху да информира официално председателя на Кнесета Ярив Левин, а Левин - да го съобщи на законодателния орган в понеделник, 26 декември.

Десните и религиозни партии в блока на Нетаняху, ръководен от „Ликуд“, включват още крайнодясната Религиозно-ционистка партия (Religious Zionism) и двете партии на ултраортодоксални евреи (хареди) - “Обединен юдаизъм Тора” (United Torah Judaism) и “Шас” (Shas).

Блокът срещу Нетаняху е съставен от партията "Йеш Атид" (Yesh Atid) - "Има бъдеще" - на сегашния министър-председател Яир Лапид, „Партия на националното единство” (National Unity Party) на министъра на отбраната Бени Ганц, "Израел Бейтену" (Yisrael Beitenu) - „Израел – наш дом“ на министъра на финансите Авигдор Либерман, двете леви партии "Мерец" (Meretz) и "Труд" (Labor Party) и "Обединена арабска листа" (Ra'am) на Мансур Абас.

Коментари

Действащият министър-председател Яир Лапид коментира, че крайнодесните лидери Итамар Бен-Гвир и Безалел Смотрих са „успели да сформират най-крайното правителство в историята на страната“.

Министърът на финансите в кабинета му Авигдор Либерман също изрази съжаление от съобщението на Нетаняху и опасения, че при преговорите са били удовлетворени искания на крайнодесните и ултраортодоксалните партньори в блока.

„Той успя да събере правителство на мрака“, обобщи Либерман в Туитър в четвъртък.

Високопоставеният представител на "Йеш Атид" Рам Бен Барак също реагира негативно с думите: "Обратното броене до пълния срив започна" и се обърна към Нетаняху с думите: "Въпреки цялата огромна подкрепа, която получихте, никой от Вашите партньори не вярва на нито една Ваша дума и изисква всеки поет ангажимент да бъде написан в три екземпляра". С последното той има предвид изискваните предварително коалиционни споразумения между партньорите, "поради историята на лидера на "Ликуд", който не спазва договореното с политическите си съюзници" - отбелязва Times of Israel.

На противоположния полюс бяха реакциите в "Ликуд". Депутати от управляващите поздравиха партийния си лидер. 

Смотрих написа в Туитър, че "всичко е навреме, справихме се", а Бен-Гвир намекна за историята за чудото на Ханука, което се отбелязва в продължаващия и днес осемдневен фестивал с думите: "За днешните чудеса!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови