В Пекин обявиха червен код заради замърсяване на въздуха

OFFNews 07 декември 2015 в 17:37 4571 4

Смог

Снимка Синхуа

Днес замърсяването на въздуха в Пекин достигна такова равнище, че първи път беше обявена най-висока степен на тревога – червен код.

Тази вечер в Пекин и обширна част от Северен Китай за първи път е обявено най-високото равнище на предупреждение заради замърсяване на въздуха, съобщи държавната агенция Синхуа.

Червената тревога ще бъде в сила от 7 часа сутринта утре (13.00 българско време) до полунощ в четвъртък срещу петък. От 30 ноември до днес замърсяването беше означено с оранжев код.

От утре детските градини и училищата ще бъдат затворени, забраняват се строителните дейности на открито, а някои предприятия ще трябва да ограничат производството си.

Ограничения се налагат и върху пътното движение. Колите ще могат да се движат през ден – според това дали номерата им са четно или нечетно число; освен това се намалява с 30% използването на държавни автомобили.

Още през уикенда видимостта на някои места в големия град е паднала до 200 метра.

Запрашването на въздуха днес е било над 10 пъти по-високо от пределно допустимите норми, съобщи Би Би Си.

Центърът за наблюдение на околната среда в кметството на Пекин очаква тежкият смог да започне за се разсейва в четвъртък следобед с идването на студен атмосферен фронт.

Червен код по възприетата четиристепенна система се обявява, когато се очаква тежкият смог да се задържи повече от три дни. За по-леки степени на замърсяване се предупреждава със синьо, жълто и оранжево.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови