Quantcast

Китайската икономика губи сили

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2014 в 15:21 4668 3

Китайски работник с пакетирани iPhone 6.

Снимка CNET/CBS Interactive.

Китайски работник с пакетирани iPhone 6.

Ръстът на китайската икономика продължава да забавя растежа си и през октомври, след като разрастването на фабриките намалява все повече, а инвестициите удариха най-ниската си точка от 13 г. насам, съобщи "Ройтерс".

Това поставя на изпитание способностите на правителството да избегне по-сериозни мерки за стимулиране на икономиката.

Неубедителното представяне на Поднебесното царство затвърди прогнозата, че страната се е запътила към най-слабия си индустриален възход в последните 24 години. Политиците обаче все още не искат да стигат до крайни мерки на облекчаване, каквото би било едно намаляване на лихвените проценти например.

Индустриалното производство през октомври е нараснало със 7,7%, което е повече от 6,9% през август, но е по-слабо от предвиденото. Резултатите за ноември може да са дори по-слаби, защото много фабрики в северната част на Китай бяха затворени, за да се понижи нивото на замърсяване на въздуха.

Антикорупционната акция на президента пък удари продажбите на луксозните стоки и скъпите ресторанти, както и овладя манията на общинските управляващи да започват нови инвестиционни проекти.

Анализатори са на мнение, че ще е добре държавата да се намеси в полза на производителите, но са разделени в мнението си, че Пекин ще го стори освен ако няма прогнози за по-драстичен спад на икономиката.

Политиците нееднократно са заявили, че ще толерират по-бавния икономически растеж на страната, стига пазарът на труда да продължи да бъде стабилен.

Централната банка, която инвестира 769, 5 милиарда юана (125 милиарда долара) в тримесечни заеми към други банки през септември и октомври, обеща да продължи да синхронизира действията си със ситуацията в държавата, но категорично заяви, че няма да наводни пазара с пари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2014 в 10:04

Ръстът си забавил ръста. Докато има ръст е добре.

13.11 2014 в 22:39

Пиндоската гьобелсова пропаганда мъкне вода през 9 дерета в 10-то, за да докаже че Китай няма да стане съвсем скоро ПЪРВА ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИЧЕСКА СВЕТОВНА СИЛА №1, докато Четвъртия хилядолетен Райх потъва с ускорени темпове към дъното.

13.11 2014 в 17:50

това, по същество, е най-добрата икономическа новина от България.