Столичният „Орлов мост“ пак е рекордьор по прах във въздуха

28 декември 2012 в 20:02 3410 2

Мръсен въздух
Мръсен въздух

Столичният пл. „Орлов мост“ за поредна зима е „шампион“ в незавидната категория замърсяване на въздуха с прах. Това показват данните на Изпълнителната агенция по околна среда от последните дни.

Общо 21 населени места в страната е имало наднормени замърсявания с прах вчера, сочат данните на агенцията към екоминистерството. Водещ по запрашаване по традиция е въздухът при централното столично кръстовище – близо 8.4 пъти над нормата, сочат актуалните данни (за четвъртък - 27 декември). Малко по-слабо е било запрашаването в останалите столични квартали с постоянни пунктове за наблюдение на качеството на въздуха – „Надежда“ (7.7 пъти над нормата), „Дружба“ (5.45 пъти), „Хиподрума“ (6.4 пъти) и „Павлово“ (4.3 пъти).

Близо до софийските стойности вчера е бил прахът в Пловдив (7.2 и 7.7 пъти над нормата) и в Димитровград (7.6 пъти).

Ден по-рано (в сряда) мръсното първенство са си оспорвали „Орлов мост“ и кв. „Надежда“, и двете точки с по 9.3 пъти повече прах от допустимото.

От екоагенцията посочиха, че причина за замърсяванията са автомобилният трафик, масовото използване на твърдо гориво (дърва и въглища) за отопление, силната мъгла, както и високото атмосферно налягане, и безветрието.

Прахът (фини прахови частици с размер под 10 микрона) не е токсичен, но във високи концентрации предизвиква заболявания на дихателната система.

Традиционните замърсявания на въздуха в българските градове доведоха до наказателна процедура срещу държавата през 2010 г. Формалната причина за процедурата беше, че 30 града не си бяха направили задължителните програми за чистота на въздуха.

Същинската причина за предупрежденията на Еврокомисията е, че със замърсяванията си България нарушава правото на европейските граждани на чист въздух. Според евродирективата за чистотата на атмосферния въздух, държавите не трябва да допускат повече от 35 превишения на среднодневната норма за прах във всяка точка за наблюдение на въздуха. В България има градове, в които хората дишат наднормен прах през по-голямата част от годината (като Перник – с по около 200 превишения годишно).

През 2010 г. Европейската агенция по околна среда, базирана в Копенхаген, отчете, че делът на българите, дишащи отрови над нормата са четири пъти повече от средното за европейските страни. По-голямата част от населението в България е изложено на завишени нива на прах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!