Уволненият разузнавач №1 на Украйна: от най-добър приятел на Зеленски до заподозрян като предател

Красимир Крумов 18 юли 2022 в 09:49 7827 5

Иван Баканов и Володимир Зеленски

Снимка Wikimedia

Иван Баканов и Володимир Зеленски са заедно от петгодишни, а шефът на разузнаването минаваше за един от най-близките хора от обкръжението на украинския президент.

Заради съмнения за предателство в редиците на Службата за сигурност на Украйна поста си в Киев загуби ръководителят на украинското разузнаване Иван Баканов. Уволнението, обявено от президента Володимир Зеленски късно вечерта в неделя, предизвика догадки и спекулации на фона на близките отношения, които украинският държавен глава имаше с разузнавач №1 на страната. Макар никъде да не са представяни преки обвинения, над образа на Баканов надвисна сянката на предателството, а най-малкото - на загуба на доверие.

Ако се проследи кариерното развитие на Иван Баканов в политиката и силовите структури, тръгнало от съратник и съучредител на партията „Слуга на народа“ през ръководител на предизборния щаб на Володимир Зеленски до шеф на една от най-мощните като властови ресурс служби в страната – разузнаването, човек не може да не направи паралел с отношенията между Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Дори с финала – разрив и съмнения в предателство. С тази разлика, че Цветанов не е ял от петгодишен филии с мас в Банкя заедно с Борисов. Докато Володимир и Иван се знаят от детската градина.

Според публично известните биографични факти за украинския президент, Зеленски и Баканов се знаят от петгодишни, когато живеят заедно на ул. „Вадим Гуров“ в Кривой рог – в един и същ блок, в един и същ вход. В първи клас и двамата постъпват в едно и също училище, заедно ритат топка – футболът е любимото им занимание, завършват едно и също средно училище, постъпват в един и същи университет – Киевския национален икономически университет „Вадим Гетман“.

Зеленски избира юридическия факултет, Баканов – професията на ревизор. Въпреки че си знаят и „млечните зъби“, и личните тайни, Иван Баканов се обръща към сърдечния си приятел задължително по руски модел (на име и презиме) с „Володимир Олександрович“.

Двамата приятели са свързани здраво от общия бизнес в „Квартал 95“. Преди да се окаже в продуцентското студио, Иван Генадиевич работи в частна компания, занимаваща се с алтернативна енергетика, експлоатираща собствени ВЕЦ. През януари 2013 г. става изпълнителен директор на „Квартал 95“ ООД, а през декември същата година оглавява едноименното студио, създаващо развлекателно съдържание – от игрални филми през сериали и телевизионни шоу програми до концерти на живо.

През 2017 година Иван Баканов се хваща с политиката. „Колективът на „Студио Квартал-95“ , който участва също във вземането на решението да вляза в политиката, ми довери да нося този товар и аз го поех. По онова време имаше хора, които се опитаха да регистрират партия с подобно име ("Слуга на народа", б. р.). За да не го допуснем, ние решихме да регистрираме „Слуга на народа“ – разказва в едно от интервютата си Баканов.

За ръководител на предизборния щаб на Зеленски се спрягали много имена, но бъдещият президент избрал именно Баканов. Уверен в позициите си, през март 2019 година пред изданието „Бабел“ Иван Генадиевич моделира ситуацията при успех на изборите, като казва, че не е изключено да оглави администрацията на президента.

„Аз съм отборен играч и ще играя на този пост, на който е нужно. В момента, в който влизах в политиката, не съм се замислял, но след това съм го мислил. По първото си образование съм ревизор, по второто - прокурор, затова не бих бил против да поработя в органите, отговарящи за спазването на законността в нашата страна“ – казва Баканов.

На 22 май 2019 година новоизбраният президент Володимир Зеленски назначава Иван Баканов за първи заместник-председател на СБУ, приятелят му от детските години става и. д. шеф на разузнаването. За да може да има достъп до нужното ниво на класифицирана информация, редникът от резерва Баканов е произведен в офицерски чин лейтенант. През август става титуляр на поста и член на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана.

С назначението се пошегуваха дори от "Квартал 95". В скеч, скоро след като Баканов стана шеф на разузнаването, комиците от студиото на Зеленски и Баканов разиграха сюжета "Зеленски пристига за поименна проверка във Верховната рада". Комикът Евгений Кошевой готви залата за идването на Зеленски. "През салона ще мине куче и ще помирише всеки от вас. После през залата ще премине Баканов и ще помирише всеки един от вас. После Баканов ще помирише кучето, защото той не вярва на нито един от вас. Важното е точно в този момент в залата да не влезе президентът, защото и без друго всички смятат това назначение за странно."

Иван Генадиевич е щастливо женен с Оксана Лазаренко. Към днешна дата, предвид войната, деликатен момент е, че Оксана Лазаренко е гражданка на Руската федерация. Съпругата на Баканов е от един и същ град с него, Кривой рог, но по време на разпада на СССР учела в университет на територията на Русия и получила паспорт на руска гражданка. Няма украинско гражданство и статутът ѝ е на постоянно пребиваващ чужденец. Баканови имат двама синове. Малкият, Степан, е още ученик, а големият, Артур, е завършил военен лицей и университета, чийто випускник са баща му и Зеленски. Артур е и диджей, а също поработва и в компанията на баща си и чичо Володимир. Както многократно споменава в Инстаграм – участвал е в снимките на „Слуга на народа – 2“.

Избухването на войната на 24 февруари превърна Иван Баканов в едно от лицата на Украйна пред медиите и света. През февруари, наред с Дмитрий Кулеба, Олексий Резников и Денис Шмигал, влезе в 18-членната Ставка на върховния главнокомандващ, чийто председател е Зеленски.

През юни се появиха първите медийни спекулации, че президентът на Украйна има намерение да освободи приятеля си от детинството от поста на ръководител на разузнаването. „Иван Генадиевич си е на поста си и засега няма намерение да го напуска“ – коментира слуховете тогава Зеленски.

Преди войната честа тема в украинските и руските медии е имотното състояние на Иван Баканов. През 2020 г. излезе информация, че е ръководител на испанската компания Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, което е в противоречие с украинското законодателство, забраняващо на държавни служители да заемат ръководни длъжности в частни структури. До избирането му за шеф на разузнаването е собственик и управляващ на две компании - „Студио Квартал 95“ ООД и „Квартал 95“ ООД, които са собственост на кипърската офшорка „Грин фемили“, в която като ръководител фигурира руската гражданка Окзана Лазаренко, съпруга на вече бившия разузнавач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

5

ваксиниран

19.07 2022 в 10:52

Ала бала, на руския трол - портокала! Ама май свършиха портокалите в Русия, не знам.

2051

3

Propaganda

18.07 2022 в 12:07

Зеленски отново лети.

А кажете, кога кремълския гном ще уволни някого при тези условия? Ми не.

В рашистан дори майката на любовницата му се сдобива с апартамент...ПОДАРЕН от близък олигарх.

705

2

order

18.07 2022 в 10:31

Мдааа... и защо пък предател!!! Човека иска да има мир и да се спрат братоубийствата, иска да помогне на зеления да слезе на земята... нали приятел в нужда се познава!!!

12761

1

cepcem

18.07 2022 в 10:05

С тази разлика, че Цветанов не е ял от петгодишен филии с мас в Банкя заедно с Борисов.

Просто не му дадоха достатъчно време на борисов. Сигурен съм, че някъде сред лъжите за десетките дядовци убити от комунистите и седемнадесетото Му късане на менискус, щеше да намери малко въображение да вмъкне и Цв-Цв в бурното си детство.

Тези прословути филии с мас трябва да са били споделяни с някого, нали? Не може сам да ги е ял. Твърде егоистично би било от негова страна. Имаш ли една филия с мас, дай половината на ближния си... и така нататък. Класическо образование, ехееейй...