Снеха лика на световен писател от награда, защото приживе бил расист

ОFFNews 10 ноември 2015 в 22:50 8238 13

Снимка PR/Alamy

Наградата за фентъзи (вдясно) и писателят.

Световната фентъзи награда вече няма да е моделирана като главата на известния писател Хауърд Лъвкрафд (най-известен с поредицата си за Ктулу), след като се разбра, че приживе той е бил расист с "отвратителни мнения" спрямо чернокожите, предаде "Гардиън".

Промяната бе обявена тази неделя на Световната фентъзи конвенция, когато организаторите заявиха, че това е последната година, в която ликът на писателя ще се ползва за статуетката. Все още не се знае какво ще го замести вместо това. 

"Ако фентъзито като жанр наистина иска да прегърне всичките си фенове, а аз вярвам, че е така, не можем да продължим да бъдем олицетворявани от човек, който използва литературата като оръжие срещу цели раси. Писателите с различен цвят на кожата винаги е трябвало да се борят с дилемата как да обичат жанр, който изглежда, че не ни обича нас. Повишихме заедно своите гласове и хората от Световното фентъзи ни чуха. Днес фентъзито вече е по-добро, по-приемливо и по-силно именно заради това", написа един от цветнокожите фентъзи автори в интернет.

Миналата година петиция, подписана от над 2500 души, поиска организаторите да оформят наградата като лицето на известната афро-американска научно-фантастична писателка Октавия Бътлър, тъй като въпреки че Лъвкрафд е оставил трайна следа в жанра, много автори не искали да печелят награда с лицето на някого с подобни ужасни виждания върху света.

Засега обаче повечето негативни мнения срещу лика на Лъвкрафд идват от автори с различен цвят на кожата от белия, а мненията в интернет за промяната са разнопосочни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!