Турция e шокирана, че Швеция оставя без последствия ''обесването'' на Ердоган

''Шведското решение е абсурдно. Това е престъпление от омраза'', обяви външният министър Мевлют Чавушоглу

OFFNews 17 януари 2023 в 18:18 3564 3

Реджеп Таип Ердоган

Снимка Twitter / Realrojkom

Поругаването на образа на турския държавен глава в Швеция предизвика гневни реакции в Турция

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу нарече абсурдно решението на шведски прокурор да не предприема действия във връзка със случая с мнимата екзекуция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи електронното издание на в. "Биргюн".

"Шведското решение е абсурдно. Нека никой не ни заблуждава. Това е престъпление от омраза", каза Чавушоглу на съвместна пресконференция с гостуващия в Турция ирански външен министър Хосейн Амир Абдолахиан. "Ако Швеция смята, че ще ни убеди с подобни игри на думи, значи се заблуждава", добави той.

Миналата седмица манекен, наподобяващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в Стокхолм в мнима екзекуция. Турски официални представители определиха случая като "терористична пропаганда" от страна на поддръжници на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други кюрдски войнстващи групи.

"Всички познаваме върховенството на закона. Кой организира тази демонстрация - терористи. Швеция е обещала да се бори с тях в съответствие с договора", каза още Чавушоглу, имайки предвид подписаното в Мадрид споразумение между Турция и Швеция и Финландия, с което двете скандинавски страни се съгласиха да отговорят на условията на Анкара за борба с тероризма в замяна на вдигане на турските възражения за присъединяването им към НАТО.

"Дали тази демонстрация съдържа расизъм - да, дали съдържа престъпления от омраза - да. Нека ни отговорят дали тези две престъпления са безнаказани в Швеция. Никой не бива да се опитва да ни заблуждава. Това е проява на омраза и расизъм. Според международното право това е престъпление", подчерта Чавушоглу.

През май 2022 година Швеция и Финландия подадоха кандидатурите си за членство в състава на Северноатлантическия алианс. Процесът на присъединяване в НАТО на двете държави беше блокиран от Турция, която изиска екстрадицията на лица, издирвани от турските власти за тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1930

3

Муню

18.01 2023 в 08:50

Какъв расизъм?
За неприятелски акт към конкретен човек - да, така е! Но да посочиш кой е изършил , а да нямаш доказателство, съд и присъда??? За какво международно право???
Там не е анадола!!!

2051

2

Propaganda

17.01 2023 в 20:45

След раССката кочина, турция да бъде разчистена в името на Европа и България. Свобода за К!!!

И тия фундаменталисти ще ги емнем.

Нацитата на пути първо.
Джихадите на ердо 2-ро.

Европа над ВСИЧКО.
НАШАТА! България!