Quantcast

ЦРУ изтезавало терористи с инсцениране на екзекуция и лишаване от сън за 180 часа

OFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 07:28 9929 39

ЦРУ изтезавало терористи с инсцениране на екзекуция и лишаване от сън за 180 часа

Симулиране на давене и лишаване от сън, като в един от случаите това лишение е било повече от 180 часа - това са само част от методите за изтезание, които Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е прилагало към хора, за които се предполагало, че са свързани с терористичната групировка "Ал Кайда"

Американският Сенат оповести свой доклад, който беше представен от Комисията за разузнаване. Според заключенията му ЦРУ е излъгало Сената за прилаганите мъчения, които се оказали дори по-брутални от очакваното.

Едно от най-бруталните изтезания е инсценирането на екзекуция на задържаните, което е правено най-малко два пъти. По бруталност не отстъпва и практиката на „здраво захващане” - агентите на ЦРУ нахлуват в килията на задържания, събличат го и го влачат по дълъг коридор. Всичко това е съпроводено с побой.

Хората, които са били лишавани от сън, са държани с ръце, вързани зад главата, докато са били "хранени" с
течност през анус. Друг шокиращ момент е описанието на изтезанията на задържания Абу Зибайда, който едва не умира при инсцениране на удавяне, и се наложило лекари да го връщат към живота.

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като "тъмница", където арестантите са били държани в пълна тъмнина, постоянно
оковани с белезници в изолирани килии, "бомбардирани" със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.  

През ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ.

При обобщението на резултатите в доклада не се използва думата "мъчение" и не се споменава за повдигане на обвинения срещу мъчителите. Директорът на ЦРУ Джон Бренън обаче призна за недостатъците в работата на агенцията му, но определи доклада като селективен и не се съгласи с коннтатациите, че методите не са помогнали за събиране на важни данни.

Председателят на сенатската комисия  по разузнаване Даян Файнстин призна, че е възможно групировки да използват разкритията, за да настроят привържениците си срещу САЩ, но посочи , че демокрацията зависи от прозрачността и допълни: 

"Историята ще ни съди по това, че заставаме зад едно справедливо общество, управлявано от закона и готовността да се сблъскаме с неприятната истина и да кажем: "Никога повече".

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат. Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада за програмата на ЦРУ нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.

Докладът "потвърждава моята отдавна формирана позиция, че тези жестоки методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но те не служат и на цялостната ни антитерористична стратегия, нито на интересите на националната ни сигурност", отбелязва Обама. Той посочи, че въпросните техники и методи са били използвани спрямо заподозрени в тероризъм, държани в секретни центрове за задържане извън територията на САЩ. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2014 в 18:51

Излязоха един араби от афганистанските пещери, отвлякоха 4 самолета с ножчета за картон в държава, която харчи трилиони за отбрана, уцелиха 3 от 4рите си мишени, 2 кули паднаха до основи (стоманата разтопена, а бетона на прах), щото малко керосин горя на 3-4 етажа. Всичко това, щото просто не харесват демокрацията и американския начин на живот. Последвалата "война срещу тероризма" доведе до милиони жертви, унищожени домове и т.н. докато администрацията на Буш си прокара "патриотичните" закони, според които може да те правят каквото си искат при подозрения, че си терорист.

11.12 2014 в 18:05

Изобщо не ми пука какво им се случило на тия изчадия фанатизирани, дето организираха 11ти септември. Малко им е даже!!!

Кво ни занимавате с глупости. Да мрат там.

10.12 2014 в 18:04

Путлер и главорезите от близкия , среден и по далечен изток се превиват от смях на този доклад :) :)
"инсцинирали два пъти разстрел" .. уау.. уплашили на два пъти затворници с изстрели покрай главата.. или оствили ги да мръзнат на под , и без сън ! уау ... :) :)
НЕ, наистина, особенно ислямистите в момента пърдят от смях на тези "жестокости" ...

Никакви доклади не могат да изместят истинските "рейтинги" на мъчителите.
Никой не иска да попада нито в руски, нито в либийски, нито в друг арабски затвор, камо ли в държави управлявани от новите ислямски главорези.Нито в китайски да не забравим.
Защо ли ?
Защото няма нужда от никакви доклади.

10.12 2014 в 17:10

Те в нашите затвори си ги вършат тези работи спокойно. Сигурен съм че тук са утрепали много повече.

10.12 2014 в 15:14

F1 просто го няма в доклада иначе си го прилагат както и други още по екшън методи. Не, че талибините неса си ги заслужили или, че те не ги прилагат на пленените американци. Все пак този доклад е да вдигне реитинга на Обама не е написан да излага ЦРУ.

10.12 2014 в 15:03

Дискусията се измести. Ставаше въпрос за методите на ЦРУ-то. Амчи тия от ЦРУ-то са много посредствени бе! Никакво въображение!
Бръснарят от Враца може да ги научи на мнооого, мнооого ползотворни "техники". Например пърлене на мъде с бензинова лампа.

10.12 2014 в 15:02

Кънчо запитай се защо няма санаториуми на путин извън Русия. Мога да ти кажа.
Защото не са му необходими в Русия закона е пожелателен могат да си арестуват когото поискат без да се притесняват от някаква реакция. И ако някаква организация всепак реагира я обявяват за незаконна и членовете ако са руснаци минават по каналния ред ако са чужденци ако имат късмет ги екстрадират, а ако не и те изчезват в Сибир.

10.12 2014 в 14:52

Блядски пак не си в час Хрушчов или както е бил по - известен Никита кървавия е един от убийците на НКВД(проявявал е стахановски размах при избиването на хора от там идва и прякора му) той разобличава Берия не организациата. И то защото по това време двамата се борят за власт и това е начина да се разправи с подръжниците на Берия. За Горбачов пък въбще няма да коментирам. Единствения руснак някога се е опитвал да разобличи системата макар и не напълно е Солженицин.