ЦРУ изтезавало терористи с инсцениране на екзекуция и лишаване от сън за 180 часа

OFFNews 10 декември 2014 в 07:28 10919 39

ЦРУ изтезавало терористи с инсцениране на екзекуция и лишаване от сън за 180 часа

Симулиране на давене и лишаване от сън, като в един от случаите това лишение е било повече от 180 часа - това са само част от методите за изтезание, които Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е прилагало към хора, за които се предполагало, че са свързани с терористичната групировка "Ал Кайда"

Американският Сенат оповести свой доклад, който беше представен от Комисията за разузнаване. Според заключенията му ЦРУ е излъгало Сената за прилаганите мъчения, които се оказали дори по-брутални от очакваното.

Едно от най-бруталните изтезания е инсценирането на екзекуция на задържаните, което е правено най-малко два пъти. По бруталност не отстъпва и практиката на „здраво захващане” - агентите на ЦРУ нахлуват в килията на задържания, събличат го и го влачат по дълъг коридор. Всичко това е съпроводено с побой.

Хората, които са били лишавани от сън, са държани с ръце, вързани зад главата, докато са били "хранени" с
течност през анус. Друг шокиращ момент е описанието на изтезанията на задържания Абу Зибайда, който едва не умира при инсцениране на удавяне, и се наложило лекари да го връщат към живота.

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като "тъмница", където арестантите са били държани в пълна тъмнина, постоянно
оковани с белезници в изолирани килии, "бомбардирани" със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.  

През ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ.

При обобщението на резултатите в доклада не се използва думата "мъчение" и не се споменава за повдигане на обвинения срещу мъчителите. Директорът на ЦРУ Джон Бренън обаче призна за недостатъците в работата на агенцията му, но определи доклада като селективен и не се съгласи с коннтатациите, че методите не са помогнали за събиране на важни данни.

Председателят на сенатската комисия  по разузнаване Даян Файнстин призна, че е възможно групировки да използват разкритията, за да настроят привържениците си срещу САЩ, но посочи , че демокрацията зависи от прозрачността и допълни: 

"Историята ще ни съди по това, че заставаме зад едно справедливо общество, управлявано от закона и готовността да се сблъскаме с неприятната истина и да кажем: "Никога повече".

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат. Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада за програмата на ЦРУ нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.

Докладът "потвърждава моята отдавна формирана позиция, че тези жестоки методи не само са несъвместими с нашите ценности като нация, но те не служат и на цялостната ни антитерористична стратегия, нито на интересите на националната ни сигурност", отбелязва Обама. Той посочи, че въпросните техники и методи са били използвани спрямо заподозрени в тероризъм, държани в секретни центрове за задържане извън територията на САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!