Спейс Екс ограничава достъпа на украинските безпилотни самолети до Старлинк

OFFNews 09 февруари 2023 в 07:43 6678 2

Илон Мъск

Снимка БТА/АП

"Спейс Екс" изпрати за своя сметка на Украйна терминали "Старлинк", чрез които армията ѝ получи достъп до близо 4000 спътника

Американската компания "Спейс Екс" (SpaceX) предприе стъпки за ограничаване на достъпа на украинските безпилотни самолети до услугата за сателитна интернет връзка "Старлинк" (Starlink), заяви президентът на компанията Гуин Шотуел, цитирана от Ройтерс.

"Има неща, които можем да направим, за да ограничим възможността им да го правят, и сме ги направили", каза Шотуел пред репортери, помолена да коментира съобщенията, че украинската армия използва връзката, за да направлява дроновете си. Шотуел не уточни какви точно мерки са предприети.

"Знаем, че военните (на Украйна) използват "Старлинк" като средство за комуникация и в това няма никакъв проблем", заяви тя. "Но никога не сме искали системата да бъде използвана за нападателни цели."

Украйна превърна безпилотните летателни апарати в ефективно средство за установяване на местоположението на вражеските позиции, за извършване на обстрели на големи разстояния и за пускане на бомби.

Използването на "Старлинк" за дронове излиза извън рамките на споразумението между "Спейс Екс" и украинското правителство, каза Шотуел и добави, че договорът е бил сключен, за да служи за хуманитарни нужди, като например осигуряване на широколентов интернет за болници, банки и семейства, засегнати от руската инвазия.

"Спейс Екс" изпрати за своя сметка на Украйна терминали "Старлинк", чрез които армията ѝ получи достъп до близо 4000 спътника, изстреляни от компанията в ниската околоземна орбита. Правителства, сред които тези на САЩ и Франция, платиха за доставката на още такива терминали, освен доставените за сметка на "Старлинк".

Русия се опита да заглуши сигнала на мрежата, но "Спейс Екс" отвърна с контрамерки за подобряване на софтуера на услугата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

09.02 2023 в 11:43

Даже подобриха връзката с дроновете ! Защитиха тази от Кремъл !

345

1

Джендо Джедев

09.02 2023 в 07:55

"Русия се опита да заглуши сигнала на мрежата, но "Спейс Екс" отвърна с контрамерки за подобряване на софтуера на услугата."

Могучая... :D