Сорос: Спасете Украйна, за да спрете Русия

OFFNews 08 януари 2015 в 19:20 5958 25

Спасете Украйна, за да спрете Русия - това призова финансистът Джордж Сорос в интервю за Financial Times.

Според 84-годишния милиардер, европейските лидери третират Украйна като поредната страна, нуждаеща се от финансова помощ.

Кризата около източната граница на Европейския съюз обаче представлява по-голяма опасност за икономиката на Европа и дори на ЕС, отколкото изборите в Гърция, смята Сорос. 

"Санкциите срещу Русия засилват дефлационния и рецесионния натиск", а финансовият срив на страната представлява и стратегическа, а не само икономическа заплаха за Европа, тъй като политиката на Москва вероятно ще стане дори по-агресивно националистическа при влошаване на икономиката, каза той.

Въпреки тези опасности обаче Сорос подчерта, че не призовава за смекчаване на санкциите, които са "необходимо зло", за да бъдат изтласкани руските сили от Украйна. 

Мнението на финансиста е, че Европа трябва "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия. 

В The New York Revie of books Сорос публикува есе, в което излага подробните си предложения относно това как може да бъде събран 50-милиардният план за подкрепата на Украйна от международните институции, включително и ЕС. Това е единственият начин Европа да контрира националистическия експанзионизъм на Москва и да спаси Украйна от банкрут. 

Икономическото спасяване на Украйна би променило руската политика, смята Сорос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!