Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на Кристалина Георгиева

OFFNews Последна промяна на 28 октомври 2014 в 12:02 6965 12

Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на Кристалина Георгиева

Известният американски инвеститор Джордж Сорос връчи наградата „Отворено общество“ на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

За това съобщи самата Георгиева на страницата си във Facebook.

Още през юни стана ясно, че тазгодишната награда „Отворено общество“, която се присъжда от основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, ще бъде връчена на Кристалина Георгиева.

Тогава обаче Георгиева отмени пътуването си до Будапеща заради наводненията в България.

В Унгария българският еврокомисар трябваше да произнесе реч и да получи отличието на церемонията за раздаването на дипломите в Централноевропейския университет.

Наградата „Отворено общество“ се връчва на изтъкнати личности, чиито постижения са допринесли значително за изграждането на отворено общество, обясни тогава Кристалина Георгиева.

За пръв път наградата е връчена през 1994 г. на сър Карл Попър, а сред носителите ѝ са още Вацлав Хавел, Арпад Гьонц, Рикардо Лагос, Карла Дел Понте, Кофи Анан, Хавиер Солана, Ричард Холбрук и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2015 в 22:09

С какво запомнихме Георгиева в изминалите пет години? С нищо! Тя не ни помогна нито веднъж – нито при наводнението в село Бисер, нито при земетресението в Перник, нито при потопа във Варна и Добрич. Даже изръси глупостта, че бежанците у нас можели да помогнат за решаване на демографската криза и проблемите на пазара на труда.

Назначената от ГЕРБ еврокомисарка е дистанцирана от родните проблеми. Тъй като от четвърт век живее на Запад и няма представа за българската драма. А и защото се бори за втори евромандат и се страхува да не провали шансовете си, ако прекалено се застъпва за своята родина. Затова при всяко българско бедствие повтаря като латерна: Европейската комисия дава финансова помощ от Фонда за солидарност само ако щетите надхвърлят 0,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на пострадалата държава…

След наводнението в Бисер Георгиева строго каза: "В следващите седмици няма да знаем дали се надхвърля този процент, но когато са ясни щетите, ако отговаря на условията,

страната ще получи финансиране.

24 часа по-късно тя се озова в турския град Ван, пострадал при земетресение през 2011 г. След разговор с вицепремиера Бешир Аталай и след като бе уведомена, че щетите надвишават 0,6% от БВП, комисарката обеща на Турция 6 млн. евро от квотата на ЕС. По-късно се разбра, че турските щети били оценени по високите европейски стандарти.

А какво стана у нас? Седмица след бедствието областният управител на Хасково Ирена Узунова обяви, че щетите по селскостопанските постройки, жилищната част, републиканската инфраструктура и железопътната линия са под 2 млн. евро. Естествено, оценени по мизерните български стандарти.

В случая вината на Кристалина е на втори план, защото герберското малоумие е водещо. Но защо не посъветва сънародниците си да правят оценки на щетите по евростандартите, при които помощта за една потопена къща е 10 000 евро, а не 1000 лева? Защо при бежанската криза в Европа Италия и Гърция светкавично получиха милионни субсидии, а бедна България се сдоби с евтини турски фургони и палатки? Ами защото Рим и Атина са два важни гласа за втория й мандат в Брюксел, а българската номинация някак ще я спазари – я с президента, я с правителството. Което и стана.

Ще сгрешим, причислим ли дамата само към брюкселската номенклатура. През юли м.г. Антон Тодоров изнесе шокираща информация за генезиса на Кристалина, потънала всянката на избухналите протести срещу кабинета.

Документи от УНСС (Висшия икономически институт „Карл Маркс“) сочат, че в периода 1971-1975 г. Кристалина Георгиева учи идеологическата дисциплина „Политикономия“. В края на 80-те години е сред малцината избрани преподаватели във ВИИ „Карл Маркс”, получили възможност да специализират на Запад. Един от явяващите се с нея на конкурса е Румен Гечев, който, преди да замине през 1987 г. в Илинойския университет, става секретен сътрудник на ПГУ-ДС, отдел 10 (свръхсекретен щат) с псевдоним „Економов”. Сегашният ректор на УНСС Стати Статев, който също като нея по същото време отива на едногодишна специализация в Бостън, подобно на Гечев е секретен сътрудник с псевдоним „Стойновски”.

През 1987-1988 г. Георгиева е в Лондонското училище по икономика. В началото на 90-те щатската фондация „Фулбрайт” организира конкурс, който се печели от Румен Гечев, Стати Статев и… Кристалина Георгиева. Първите двама се връщат скоро, докато Георгиева остава

в САЩ на дългосрочна специализация.

Трябва да си паднал от Марс, за да не зададеш най-естествения въпрос: как така Гечев и Статев са разкрити като ченгета от Комисията за досиетата, а биографията на Кристалина е кристално чиста? По каква логика двамата икономисти са вербувани преди заминаването им на Запад, а дамата е пощадена от тайните служби, и то при положение че командировката й е по-дълга?

Работилите в ПГУ знаят, че бе абсурдно да правиш научна кариера в САЩ и Западна Европа, ако не си от тайните служби. Поне за мен е кристално ясно – досието на Кристалина е укрито от Националната разузнавателна служба, която прилага два члена от Закона за досиетата, брониращи агенти от особена важност за националната сигурност.

Но как след 1989-а дамата агент попада в Световната банка, три години е неин представител в Москва (2004-2007), а след руската мисия става един от 24-те вицепрезиденти на банката?

Не обичам лесните отговори, но този е един от тях. Просто наблюдаваме класическо превербуване на агент за влияние – от Първо главно управление (ПГУ) към Централното разузнавателно управление (ЦРУ). След края на Студената война това е обичайна практика, за която си признават самите янки. Месец след падането на Берлинската стена те се сдобиха с архивите на

външното разузнаване на ЩАЗИ

и много от стотиците агенти на ГДР минаха на американска служба. Както казва митичният шеф на ЦРУ Алън Дълес, "за постигане на целите ни ние сме упълномощени да използваме всякакви средства". Например да привлекат за свой агент Райнхард Гелен - един от шпионските босове на нацистка Германия. Те си запушиха носа и вербуваха хитлериста Гелен, та ще се спрат пред една семпла сталинистка.

Днес всички повтарят в хор как Георгиева е единствената на Стария континент, родена за европейски външен министър. Ала премълчават, че мястото е резервирано за представител на Партията на европейските социалисти и засега няма данни ПЕС да е променила позицията си.

Основен претендент за поста е външният министър на Италия - социалистката Федерика Могерини. Но срещу кандидатурата й възразяват балтийските страни и Полша заради „прекалено отстъпчивата й политика спрямо Русия“. Докато госпожата на доминираната от американците Световна банка е приемана като правилния човек на правилното място. Не случайно кампанията за Георгиева се води в европейски медии, подкрепящи Европейската народна партия (ЕНП) - най-близкия партиен партньор на САЩ в Брюксел.

От това кой ще е външен министър, зависи подготвяният от 2012 г. Трансатлантически търговски пакт (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP). Консервативните мозъчни тръстове го представят като партньорство, което ще

премахне търговските бариери

ще либерализира глобалната търговия и ще създаде работни места. Само пропускат да споменат, че той ще срине националните регулации и ще даде неограничена власт в ръцете на световния елит. Като ориентир какво да очакваме от него Дийн Бейкър от американския Център за икономически изследвания признава пред в. „Гардиън“, че пактът ще премахне европейските бариери пред добива на шистов газ, генномодифицираните организми (ГМО) и финансите.

Трябва ли Европа да се дупчи за шистов газ и да се пуснат отровните ГМО-та, Кристалина е най-добрата трансатлантическа кандидатура за евродипломат №1

08.01 2015 в 21:48

най-големите боклуци на едно място

29.10 2014 в 20:50

Дьорд Шорош, с поамериканчено произношение на името "Джордж Сорос", е по произход унгарски евреин. Свръхинтелигентен, свръхпредприемчив и свръхбогат. Което обаче в никакъв случай не го прави "приятел на България".

Заговорът за сваляне на предходното правителство беше организиран и финансиран с масираното участие на неговите организации и служители. Обаче днес ясно се вижда, че това не само не донесе стабилност на страната, но я вкара в още по-тежка политическа ситуация, когато дори НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ САСТАВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО.

Така че, с всичкото уважение, си оставам с голяма резерва към подобни "отличия", особено като ги получава лице, за което никой в България никога не е гласувал.

29.10 2014 в 20:39

В някой свестни държави работата на Сорос е забранена поради опасност по националната сигурност.
Освен неолиберализъма който е ограбване и икономическо робство Сорос извършва и друга държавно разлагателна дейност,пречупване на националната идентичност и корените,разбиване на религията и семейството, насаждане на новите ценности,алчност, педерасия, толерантност.
Приготвя определени групи за евентуално предизвикване гражданска война или цветна революция, примерно циганите. Най-свеж пример е Украйна, доколко е послушна всичко е ОК, доколко иска да се откаже от ЕС става гражданска война.

28.10 2014 в 23:11

Тя изглежда с 15 г. по-млада!
Откри изненадваща тайна! И ти ще се оттървеш от бръчките с то...
Направи уникален подарък.
Подари истинска титла на любимия си! Лорд-Лейди, Барон-Баронеса, Граф-Графиня
Направи плочки сега!
Може да стане бързо, лесно и без усилия!
Тази рекламка е чудесен коментар по темата!

28.10 2014 в 16:54

Браво за Кристалина. Награда от Сорос се дава не само на умни и интелигентни хора, но такива доказали се с позитивната си дейност.
Плебсът мрази Сорос, защото той не е тъп и не се разбира се него.
Елементарна и примитивна завист.

Когато ме наричат Соросоид, това всъщност е комплимент.

28.10 2014 в 16:05

Известният американски инвеститор Джордж Сорос награждава служителката си за добре свършена работа.

28.10 2014 в 14:46

Браво на другарката и сега ли не ви е ясно коя е, каква е и за какво е, а?! На кратунчо великата личност, лъсна им задника на всички, само дето цялото българско племе са самуилови воници, слепци, робски душици, за коматчето готови на всичко, идиоти, идиоти ... и "елита" от червените боклуци са много за подобни кретени.

28.10 2014 в 14:27

зоро,такива като тоя толераст сорос ни натрисат еврогейските ценности,опитават да ни внушават ,че педерастията,педофилията и още куп други 'ценности' (за които не искам да се сещам понеже ми се повръща от тях) са нещо ''нормално' и ,че морала и етиката, националнните традиционни ценности и гордост са нещо ''остаряло' и в повечето случай даже и дискриминационни!!! тоя толераст плаща луди пари за да промива мозъците и да 'отваря обществото' към неговите ценности! плаща луди пари на циганските организации (повечето негови) за да крещят като бесни думата 'дискриминация' и по този начин не обезпокоявани да си живеят на наш гръб. и на само това...но нямам намерение да изпадам в подробности,инфо има достатъчно ,стига човек да иска да прогледне отвъд хамериканската пропаганда.АБСОЛЮТЕН МИЗАНТРОП!!!

28.10 2014 в 13:48

Май тя ше е следващия месия дет ше ни спасява ... До 5 години ше е премиер. Сравнена с други месии:
- говори български
- говори и некой-друг чужд език
- образована
- изглежда оправна