След кървавите нападения Израел улеснява носенето на оръжие

OFFNews 29 януари 2023 в 15:57 3953 5

Бенямин Нетаняху пристига за заседанието на кабинета.

Снимка БТА/АП

Бенямин Нетаняху пристига за заседанието на кабинета.

Израелският кабинет по сигурността одобри мерки за улесняване носенето на оръжие от израелците след две кървави нападения от палестинци в Йерусалим, извършени през последните два дни, съобщава Би Би Си. Те станаха, след като при нахлуване на израелската армия в окупирания Западен бряг бяха убити 9 души.

Пълният състав на кабинета ще разгледа мерките в неделя. Те включват и лишаване от право на пребиваване и социално осигуряване на членовете на семейството на нападателя.

Израелската армия планира също така да увеличи броя на войниците в окупирания Западен бряг.

"Когато цивилните имат оръжие, те могат да се защитят", заяви пред репортери пред болница в Йерусалим крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

В събота при стрелба в йерусалимския кв. Силван бяха ранени тежко баща и син. Полицията съобщи, че зад нея стои 13-годишно палестинско момче. По-рано то нападнало петима души, които отивали на молитва. Младежът е бил прострелян от минувачи. Той е ранен и настанен в болница.

При отделна стрелба в петък в синагога в Източен Йерусалим бяха убити седем души, още трима бяха ранени, докато се събирали за молитва в началото на шабат. Стрелецът е застрелян на място. Мъжът зад нападението в синагогата в петък беше идентифициран от местните медии като палестинец от Източен Йерусалим. Полицията е арестувала 42 души във връзка с това нападение, а комисарят на израелската полиция Коби Шабтай го нарече "едно от най-тежките, с които сме се сблъсквали през последните години". Палестински групировки похвалиха нападението.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова гражданите да са спокойни и да позволят на силите за сигурност да изпълняват задачите си, а военните заявиха, че в окупирания Западен бряг ще бъдат разположени допълнителни войски. "Отново призовавам всички израелци - не взимайте закона в ръцете си", каза Нетаняху. Той благодари на няколко световни лидери - включително на президента на САЩ Джо Байдън - за подкрепата им. Сред осъдилите нападенията бяха също украинският президент Володимир Зеленски и британският външен министър Джеймс Клевърли. Байдън е предложил на Нетаняху всички "подходящи средства за подкрепа", съобщи Белият дом.

Напрежението е високо, откакто в четвъртък при израелска военна атака в Дженин на окупирания Западен бряг бяха убити 9 палестинци - бойци и цивилни. Това беше последвано от ракетен обстрел на Израел от Газа, на който Израел отговори с въздушни удари.

От началото на януари на Западния бряг са убити 30 палестинци - бойци и цивилни.

Палестинският президент Махмуд Абас преустанови споразуменията за сътрудничество в областта на сигурността с Израел след нападението в Дженин.

Стрелбата в синагогата в петък се случи в Деня на паметта на 6-те милиона жертви на Холокоста, убити от нацисткия режим в Германия.

Малко след инцидента Бен-Гвир обеща да върне безопасността по израелските улици, но се надига гняв, че все още не го е направил, каза Йоланда Кнел от Би Би Си в Йерусалим. 

В събота вечерта около 60 хил. протестиращите отново излязоха на улиците в Израел, за да демонстрират срещу планираната от крайнодясното правителство реформа на съдебната система, като в демонстрациите участваха редица известни личности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

29.01 2023 в 19:40

"Израел - люлка на демокрацията в Близкия Изток..."
Не е Израел. Иран е.

318

3

Valioka

29.01 2023 в 19:39

евро, в един от предните се комантари те поставих едно ниво над дедатимрАзи, веждов, дебила и пешо винкеуо (ако наистина е от Перник), но с този твой кратък коментар започвам да се съмнявам в твоята ентеуигентноС... Ако Израел не беше демократична държава, отдавна, ама мноого отдавна околните арабски държави щяха да са само прах и пепел. Защото Израел, за разлика от рашистан, няма обичай да дрънка врели-некипели, а директно действа... И вервай, няма кой да му попречи. Но ти, разбира се, не си нясно примерно с факта, че ранени (назависимо от кого, защото е спорно кой ранява повече палестинци - Израел или Хисбула) и болни палестинци, се лекуват в израелски болници и че Израел оказва всякаква хуманитарна помощ на пършивите палестинци, защото никой от техните ислямски братя, не го е еня как живеят в действителност тези хора (под ежедневна заплаха от атентати и терор), а знаят само да вряскат и да се заканват... Ама поинтересувай се малко бе брато...

2051

2

Propaganda

29.01 2023 в 18:23

Израел има историческото и моралното право да изтрие от лицето на земята това квази съществувание наречено Палестина.

30 дни да се изнесат в братски мюсюлмански държави и да се приключва с тази ненужна драма. Доброволно до 30.

Арабите бяха бити, като маче у дирек 1 срещу 5.
Да си загащят полите, да го поемат дълбоко и да освободят седалката. Те са минало.

 
X

Да помогнем на украинските деца!