Семейството на загиналото сирийско дете опитвало да стигне до Канада

3-годишният Айлян Курди, 5-годишното му братче Галип и майка им Рехан се удавиха в отчаян опит да избягат при роднини там

Александра Маркарян Последна промяна на 03 септември 2015 в 16:18 7924 9

Снимка Twitter

Двете братчета Айлан и Галип

Семейството на тригодишното сирийско момченце, чието телце беше изхвърлено от морето на брега край турския курорт Бодрум, е загинало при последния, отчаян опит да избяга от войната при роднини в Канада, въпреки че молбата му за убежище е била отхвърлена, пише Guardian.

Когато Айлян е роден, Сирия вече е била във война. Той се удави заедно с 5-годишното си братче Галип и майка им Рехан. Оцелял единствено бащата Абдула.

В сряда вечерта, часове след като те се удавили в опит да достигнат бреговете на Гърция, Абдула Курди се обадил на роднините си в Канада, за да им каже, че жена му и синовете им са мъртви и че единственото, което иска, е да се върне в Кобани, за да ги погребе.

Сирийският град е зона на тежки боеве между "Ислямска държава" и кюрдски бойци.

Лелята на децата Теема Курди, която работи като фризьорка във Ванкувър, разбрала за трагедията, сполетяла близките й от съпругата на брат си Мохамед.

"Тя получи обаждане от Абдула и всичко, което каза, беше: "Моята съпруга и двете момчета са мъртви", казва Теема пред National Post.

"Опитах се да им изпратя пари, мои приятели и съседи ми помогнаха с банковия депозит, но не успяхме да ги измъкнем. Затова те тръгнаха с лодката. Дори бяхме платили наема за тях в Турция, но е ужасен начинът, по който там се отнасят със сирийците."

Жената емигрирала в Канада преди повече от две десетилетия. Тя казва, че подала апликационната форма за получаване на статут на бежанци за семейството, за да може то да дойде при нея в Канада, но молбата й е била отхвърлена.

Двете деца и майка им бяха сред най-малко 12-те сирийски бежанци, които се удавиха край бреговете на Гърция в сряда. Трима души все още се издирват. 15 бяха спасени с хеликоптер.

Тази седмица турската брегова охрана обяви, че е спасила над 42 000 души в Егейско море през първите пет месеца на 2015 г., 2160 през последната седмица. Над 100 бяха извадени от морето в сряда през нощта. Те се опитвали да достигнат бреговете на Кос.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2015 в 19:25

Чета коментарите Ви и не мога да повярвам колко безсърдечни "хора" има.

05.09 2015 в 14:55

Европа трябва да проумее нещо- ТОВА Е ЦИВИЛИЗАЦИОННА ЗАПЛАХА. Нищо общо с тази на варварите към Древен Рим. Защото те скоро ставата християни и приемат Рим като втора столица. Това си ЧИСТА ПРОБА ЦИВИЛИЗАЦИОННА ЗАПЛАХА.

05.09 2015 в 14:46

Хайде стига. Много хора които изпитват състрадание към смърт на дете си задават умни въпроси относно това семейства, бащата, бягството. Тук ще повторя това което питах и аз. Има спокойни зони в Сирия, без война. Защо не бягат там. Защот все богатия свят ги тегли. Този свят и тази култура които те , не точно те, но техните съверци унищожават в Палмира и Хомс? Защо мъжете не останат да се бият за правото си на живот на семействата си- жени и деца в Сирия. Страхливци? Лъжци? Безотговорни? Никому не бих взела залъка, бих му подала хляб. Но има граници на търпимост.

03.09 2015 в 21:10

"Тя казва, че подала апликационната форма за получаване на статут на бежанци за семейството, за да може то да дойде при нея в Канада, но молбата й е била отхвърлена."

Е защо така? Там не важат ли евро-атлантическите ценности? Всички лаят срещу Европа, а онези зад океана, като имунизирани.

03.09 2015 в 19:28

От всички хора живели някога 90% живеят в този момент. И в един красив момент всеки ще умре според ситуацуията. Това е много смърт. Милиарди ще умрат в близките 100 години. Сега което е дете после ще бъде старец, после труп 100%, и да изпуснеш нещо интересно никой няма да те помни.

03.09 2015 в 18:07

Хоросан на около 1000 км на запад от тук живеят доста хора, които мислят българите за плъхове. В твоят случай са прави.

03.09 2015 в 17:31

И какво от това? Плъховете да измират.

03.09 2015 в 17:12

От гледна точка на средния човек в Ирак, Либия и Сирия, политиката на Съединените щати в близкия изток е тотален провал. Грубо казано, ако не умреш от някоя болест или от глад, поради разпадналите се публични услуги, ще умреш в ръцете на някой главорез фундаменталист или от заложена бомба, която случайно ще те удари. Ако и това ти се размине и успееш нямам си да избягаш, ще се удавиш, като куче в Средиземно море.
От гледна точка на средния човек в САЩ, политката на страната му в Близкия изток е безспорен успех. Всички идиоти (голяма част от които финансирани и обучени в един или друг момент от собственото му правитество) са твърде заети да се избиват един друг или да колят невинни хора, за да атакуват америка. Е някой журналист дава фира от време на време, но е по-добре така от колкото да се взривят в Ню Йорк. Европа е унизена и на цял свят е показана импотентността и.
Та така свиквайте с удавени деца или такива издушени с хладилни камиони, защото това ни чака.

03.09 2015 в 16:26Колко мило от страна на един от ястребите.