САЩ с първи изпитания на противоракетната отбрана в Европа (видео)

OFFNews 21 октомври 2015 в 11:48 3882 9

САЩ и няколко страни членки на НАТО проведоха първите изпитания по програмата за изграждане на противоракетна отбрана в Европа, като унищожиха учебна балистична ракета в северната част на Атлантическия океан.

Стрелбата е извършена от ескадрения миноносец "Рос".

Това е първото изстрелване на управляема ракета-прехващач „Стандарт-3 блок IA” - CM-3, от полигон извън САЩ и първото прихващане на балистична ракета в Европа, обявиха от военноморските сили на САЩ.

Малката учебна балистична ракета "Териер-Орион" е била изстреляна от полигон на Хибридните острови близо до западните брегове на Шотландия. Мишената е била засечена и проследена от холандски боен кораб, а информацията била подадена на миноносеца "Рос", който успешно е прехванал балистичната ракета в космическото пространство, използвайки монтираната на борда му система "Иджис", допълниха оттам.

От кораби на морската съюзническа групировка, участваща в ученията, са изстреляни две учебни противокорабни ракети, а от американския кораб "Съливанс" пък е изстреляна ракета прехващач СМ-2 за унищожаване на крилатите ракети.

Малко по-късно на сайта на американските военноморски сили беше качено и видео от изпитанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!