200 пехотинци и 10 американски танка пристигат в България на 15 октомври

OFFNews 09 октомври 2015 в 14:22 2526 7

200 пехотинци и 10 американски танка пристигат в България на 15 октомври

Близо 200 души личен състав от Сухопътната войска на Силите на САЩ, 10 танка, 20 бойни машини на пехотата и три 155-мм артилерийски системи ще бъдат базирани на учебния полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната. Транспортирането на оборудването и състава на участващите части започва още през следващите дни като се очаква те да пристигнат в България в периода 15-17 октомври. От българска страна ще се включи военно формирование от Сухопътните войски в състав до батальон.

Учението ще се проведе от 20 октомври до 15 декември и ще протече на три етапа – “SABER FORWARD 16-1”, “PEACE SENTINEL 16” и “SABER FORWARD 16-2”.

Част от техниката, която участва в българо-американските подготовки на „Ново село“, в края на тази година ще остане на територията на съвместното съоръжение, за да бъде сервизирана и да се включи в започващите още в началото на 2016 г. съвместни учения и подготовки.

Целта на всички предварително планирани учения с участието на военнослужещи и техника от българските и съюзнически въоръжени сили е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност. В резултат на провеждането им се постига по-висока съвместимост със съюзниците от НАТО и партньорите. За всички учения е направена предварителна координация и са изпратени уведомления до съседните страни, каквато е международната практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови