НАТО и Русия мерят сили с интензивни учения

OFFNews Последна промяна на 31 август 2015 в 10:44 7858 22

НАТО и Русия мерят сили с учения

Снимка eur.army.mil

НАТО и Русия продължават да мерят сили с провеждането на учения. След анексирането на Крим и кризата в Украйна Източна Европа и югозападните територии на Руската федерация буквално са залети от военна техника.

За първи път след Студената война НАТО провежда толкова мащабни тренировки и учения. В момента на територията на Европа американската армия заедно със съюзни държави участва в ученията "Бърз отговор" и "Атлантическа решителност"

"Бърз отговор" е учение на базираните в Европа сили на американската армия, в което се симулира нахлуването по въздух на новосъздадените сили за бързо реагиране. Това е и най-голямото учение на НАТО провеждано от Студената война насам. В него участват повече от 4800 военни от 11 европейски държави - България, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания и Обединеното кралство. Учението започна на 18 август и ще продължи до септември в 13 зони за обучение в България, Германия, Италия и Румъния. 

Целта му е да покаже способностите и съвместимостта на отделните въоръжени сили в рамките на Европа, както и уменията им да реагират бързо при непосредствена заплаха. В него ще се включи и 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия, която за последно е подпомагала НАТО в операцията в Косово през 1999 г.

"Атлантическа решимост" също се провежда по сценарий за бързо реагиране при непосредствена заплаха.

Очаква се също в южния фланг на Алианса от 3 октомври до 6 ноември да се проведе учение с близо 36 хил. военни. Базирането им в тази част на Европа е свързано с растящата заплаха от страна на "Ислямска държава". В него ще се разиграе сценарий на бунтовнически нападения по земя, въздух и вода. 

В края на юни министрите на отбраната на НАТО взеха решение за тройно увеличение на силите за бързо реагиране (NATO Response Force - NRF). Това е най-голямото увеличаване на броя на специалните сили, които от 13 000 ще достигнат 40 000 души. Тогава беше взето решение за повишаване на способностите на силите за бързо развръщане, както и за създаването на нов щабен логистичен център, който да улесни бързото придвижване на сили, когато това е необходимо.

Русия също демонстрира военна сила. На 27 август бойната авиация на Западния военен окръг, съвместно със Сухопътните войски, проведоха учение за бърз отговор при заплаха. В десанта беше демонстрирано нахлуване на 100 военни от специалните части на Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. 40 хеликоптера Ми-8, Ми-24, Ми-26 взеха участие в учението, съвместно с изтребители Су-27 и Су-24. 

В рамките на планирано учение в Балтийско море ударна група от два ракетни катера "Кузнецк" и "Димитровград" имитираха нападение над отряд бойни кораби. В учението е симулирана и стрелба по въздушни цели.

На 28 август приключи учението "Центр - 2015", което беше проведено в шест региона на Руската федерация. В хода му са отработени всички видове тилово обезпечение на армията: разузнаване, маскировка, радиоелектронна борба, свръзка, материално-техническо оборудване, както и защита от радиационна, химическа и биологична защита. 

Днес от руското министерство на отбраната обявиха, че ще бъде извършен разузнавателен полет над Швеция. Полетът ще бъде осъществен в рамките на международната програма "Открито небе" с руски разузнавателен самолет Ан-30B. Наблюдателният полет ще има максимален обхват 1700 км и ще се проведе от 31 август до 4 септември, съобщават от Центъра за намаляване на ядрената опасност, по чиято заявка се извършва полетът. На борда на самолета ще има и шведски специалисти, а маршрутът е уточнен предварително. 

Днес беше обявено и учение с новопостъпилата на въоръжение техника за мониторинг на движещи се военни колони. Системата следи разпределянето на военната техника и движението ѝ при дислоциране. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2015 в 14:14

Айде сега пък и другият самовар с партизанският прякор "прУфесУр" започна да ни тика в носа руските песнички, в които няма да чуеш друго, освен мечти за......война! Руският мужик затова и се ражда - да воюва, да очаква войната с цялото си сърце и да убива, докато целият свят се бори за мир, те се готвят за война! Слава Богу, че сме в НАТО!

01.09 2015 в 11:23

https://www.youtube.com/watch?v=Bt3Ov9hEeJw

Если нам все твердят, что у нас нет врагов,
И России не нужно так много штыков,
Если тайны сдают, сокращают полки —
Это значит, войну нам готовят враги.
Это значит, что скоро война.

Если власти спешат на холопский поклон
К господам в Телль-Авив, Лондон и Вашингтон,
Вновь и вновь предают наш народ и страну —
Это значит, что нам объявили войну.
Это значит, что скоро война.

Если знают в Кремле, но упорно молчат,
Кто пучине морской предал наших ребят,
Если станцию «Мир» отправляют на дно —
Это значит, с врагами они заодно.
Это значит, что скоро война.

Если русский мужик в безысходности пьёт,
Если наглый джигит как добычу берёт
Дом отцовский его, и сестру, и жену —
Это значит, что нам объявили войну.
Это значит, что скоро война.

Если власти в Кремле отмечают пурим —
Это значит, что снова в беде Третий Рим.
Если русский народ стал изгоем в стране,
Данной Богом ему — это значит — к войне.
Это значит, что скоро война.

Что ж, война так война — русским не привыкать,
Чтоб в открытом бою силу вражью сметать.
Поднимайся, народ, в Православную Рать —
Вот и время пришло нам за Русь постоять.
Это значит, что скоро война.

Это значит, что скоро война.

01.09 2015 в 10:14

#01 и 10 - Самовар, защо си въобразяваш, че ще има кой да ти чете наведените постинги, че и на руски език отгоре на всичко, в български сайт?!? Оди да си славославяш россията на язовир Копринка, там след бирата и кебапчетата, изядени на руска сметка, можеш впоследствие на свобода да осираш храстите, но тук не осирай форума с кремльовска пропаганда на гол тумбак!

01.09 2015 в 03:41

Еми като им се дрънка оръжие що западняците не отидат да освободят Тибет, и да насадят там тяхната прословута ДЕМОНОКРАЦИЯ от еврогейско-педероатлантически тип?

Или да отърват СЕВЕРНА КОРЕЯ от КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДИКТАТУРА? Що никой не смее да намекне дори? Или да приемат Украйна за член на НАТО? Четвъртия хилядолетен райх винаги мери сили само с по-слабите, и никога с ядрени държави.

Омерзен съм.

31.08 2015 в 19:14

абсолютно е необходимо НАТО да проведе няколко учения, малко от малко да се стиковат хората. нивото на подготовка в различните армии просто много се различава. освен това като вторичен ефект докарва на русофилските курви силен butthurt което е доста добре

31.08 2015 в 19:13

NATO може да си позволи да прави колкото си иска и колкото големи си иска учения.
Рашка обаче не може. Колкото повече учения прави толкоз по-рано ще се сгромоляса.
Тръгнал Ху^ло да си мери оназ работа с батковците....

31.08 2015 в 17:16

Дращят ли дращят рашняците-говняци, ама нали имат малко сиво вещество, то и затова помнят като дресираните маймуни по 3 мин. и половина.
------
СССР рухна за има няма 4-5г., сред срещата Рейган-Горбачов в Рейкявик -> Рейган тогава каза "Повече с Империята на Злото няма да преговарям"
-------
СССР-2 е много далеко от "мощта" на СССР + "Вършавският договор", а да не говорим за Украйна.
Мухосрания плаши гаргите с ръжда от 70-те години, белият свят даде шанс на ушким бели хора християни да се преобръщат към цивилизованият свят.
----------
Е на всички беше известно че одраскаш ли говняк отдолу ще се покаже див варварин монгол......следващият изпит за човечност ще бъде след 70-100г., ако въобще е останало нещо от говняшката нация!!!!!

31.08 2015 в 15:39

Русия можеше без проблем да се намеси в Сирия и да им удари доста здраво рамо. Това не се случи, защото реши да действа, както винаги е действала. В момента САЩ действат на няколко фронта, пръскат невиждани милиарди заради глупостите си, повлякоха цяла Европа, което за Русия е много изгодно, поне в положението, в което е. На САЩ не им дреме какво ще се случва в Европа,а и в Близкия Изток, важното е да си постигнат своите цели, дори да загубят, те са далеч от цялата гадория. Русия в момента просто чака, нещата да се случат, мюсюлманите да залеят цяла Европа и в бъдеще, ако това се случи и тя има възможност може да излезе отново освободителка, а историята е доказала, че тези, които са освободени от Русия остават и длъжници до живот. Това е скапана политика, в това нещо няма нищо достойно. Ако действително Русия имаше добри намерения, първо щеше да преглътне глупавата си гордост и въпреки цялата атака, която получи от европейците щеше да търси начини да им подаде ръка и да покаже на американците, че ръка в Европа няма да имат.Ако действително Русия имаше добри намерения, нямаше да допусне Сирия да стане един разграден двор, в който вилнеят някакви пълни диваци. Това по никакъв начин не би им се отразило добре, но поне щеше да покаже на света, че действат в защита на другите! Величайте си Русия, злобейте към САЩ, но знайте едно, тези две държави хич не им дреме за това дали ги харесвате или не, те винаги ще си играят с нашите животи, съдби и най-вече бъдеще!

31.08 2015 в 15:30

НАТО ще ще се опитва да укроти разпищоленото джудже психопат.
Докато дебелогъзите чиновници в Европейският Съюз правят кръгли маси и усвояват фондове, злобното КГБ-ейче и неговото обкръжение от откачени саботъори действат против Европа и работят подривно.

С години европейските либертари смятаха че по цивилизован начин може да се прави политика със Сибирската Империя, но сега изпитват плодовете на своята наивност на свой гръб.

31.08 2015 в 15:14

Made in China.