Сърби излязоха на протест в Косовска Митровица заради забраната на регистрационни табели от Сърбия

OFFNews 06 ноември 2022 в 18:32 2395 0

Оставка на полицаи и чиновници

Снимка Twitter / UKR REPORT

300 сръбски полицаи и чиновници от Северно Косово и четири общини в Метохия официално подадоха оставките си днес в 14:00 часа в полицейския участък в Косовска Митровица.

Няколко хиляди етнически сърби се събраха днес на протест в Косовска Митровица, след като спор за регистрационните номера на автомобилите засили продължаващото напрежение между Сърбия и нейната бивша провинция Косово, предаде Асошиейтед прес. В митинга, който премина без инциденти, участваха около седем хиляди души, информира агенцията.

Решението на правителството в Прищина постепенно да забрани използването на регистрационни табели от Сърбия разгневи косовските сърби, повечето от които не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово.

Вчера косовските сърби изтеглиха всички свои представители от държавните и местните институции заради решенията на властите в Прищина.

Сръбското правителство, подкрепяно от Китай и Русия, също отказва да признае държавността на Косово. Съединените щати и техните съюзници признават Косово за независима държава.

Протестът започна с изпълнение на сръбския национален химн, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от ТАСС. Пред събралите се говориха редица представители на косовските сърби, включително директорът на Северната регионална полицейска дирекция Ненад Джурич, който беше уволнен от властите в Прищина заради това, че е отказал да издава глоби на косовски сърби, които не са сменили старите регистрационни табели на автомобилите си с такива, които са издадени от косовските държавни власти. Джурич призова съгражданите си да се борят за мир и свобода в собствената си земя.

Политическите лидери на косовските сърби заявиха, че полицаите, съдиите и другите държавни служители няма да се върнат на работните си места, ако косовското правителство не промени политиката си по отношение на регистрационните номера.

Лидерите на партията Сръбска листа Игор Симич и Горан Ракич заявиха, че Прищина от години нарушава Брюкселските споразумения, докато положението на сръбското население непрекъснато се влошава.

"Искаме мир, мир, мир и само мир! Не се поддавайте на провокации, ще продължим борбата си само с мирни средства, докато Прищина не изпълни задълженията си по Брюкселските споразумения и не отмени незаконните мерки, ограничаващи свободата на движение", заяви Горан Ракич.

Въпросът за независимостта на Косово предизвика война през 1998-99 г., в която загинаха около 13 000 души. Сърбия започна брутални репресии, за да потуши сепаратисткия бунт на етническите албанци. През 1999 г. НАТО бомбардира Сърбия, за да сложи край на войната, припомня АП.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел призова Сърбия и представителите на косовските сърби да "спазват задълженията си в рамките на диалога и да се върнат в косовските институции, за да изпълняват задълженията си". Същевременно Борел призова косовските власти "незабавно да удължат процеса на пререгистрация на превозните средства и да преустановят всякакви наказателни действия срещу притежателите на регистрационни табели KM", както и незабавно да предприемат стъпки за създаване на Съюз на общините със сръбско мнозинство, предаде телевизия Ен1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови