Руският милиардер Риболовлев загуби дело за мошеничество срещу Sotheby's

OFFNews 31 януари 2024 в 13:53 1926 3

Риболовлев

Снимка Getty images

Дмитрий Риболовлев

Съд в Ню Йорк отказа да уважи иска на руския милиардер Дмитрий Риболовлев, който обвинява аукционната къща Sotheby's в измама при завишаване цените на произведенията на изкуството.

Риболовлев, който не живее в Русия от повече от 10 г., твърди, че Sotheby's е помогнала на швейцарския търговец на изкуство Ив Бувие да му продаде произведения на изкуството за няколко милиона долара на завишени цени.

Според Ройтерс на съдебното жури е отнело по-малко от ден, за да вземе решение, а процесът по делото е продължил около три седмици.

Както неотдавна заяви журналистът Владимир Козловски пред Би Би Си, по време на процеса е била разглеждана продажбата на картината "Спасителят на света", приписвана на Леонардо да Винчи. Бувие я купува от Sotheby's за 83 млн. долара и веднага я препродава на Риболовлев за повече от 127 млн. долара.

Въпреки това сделката със "Спасителя на света" се оказва изключително изгодна за Риболовлев. По-късно милиардерът я продава на търг на Christie's за 450,3 млн. долара, което е рекордна сума, платена за произведение на изкуството на търг.

Ищецът твърди, че Бувие, когото е смятал за свой консултант и брокер, също е бил търговец на произведения на изкуството и е препродал творбата на пермския гражданин с голяма надценка, припомня Владимир Козловски.

Адвокатът на Риболовлев Даниел Корнщайн заяви, че ищците са се справили с делото, "като са постигнали целта си да хвърлят светлина върху липсата на прозрачност, която продължава да бъде сериозен проблем за пазара на изкуство".

"Поради тази завеса от секретност беше трудно да се докажат твърденията за съдействие и подбудителство в това сложно дело за измама", каза Корнщайн.

Представителите на Sotheby's нарекоха решението на съда потвърждение, че аукционната къща се придържа към най-високите професионални и етични стандарти. Те отбелязаха, че Риболовлев не е представил никакви доказателства за измама.

Първоначално искът на Риболовлев включваше 38 произведения на изкуството, които са били продадени чрез посредничеството на Бувие. Съдията по делото обаче отхвърли повечето от тях по различни правни причини, като останаха само четири предмета, включително "Спасителят на света".

Бувие категорично отрича твърденията на Риболовлев. Адвокатите му заявиха пред Artnet News, че "обвиненията, отправени към Бувие по време на съдебните заседания в Ню Йорк, вече са отхвърлени от властите по света".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

3

демотиватор

31.01 2024 в 14:34

Съчувствам искрено на Риболовлев за намалената му печалба- какъв лош шанс само, и то с велик руснак, ах... (ジ)

2550

2

alfakentavur

31.01 2024 в 14:11

Е ако той обвинява Сотбис в завишаване на цената, то Кристис могат да обвинят него.

22548

1

dolivo

31.01 2024 в 14:05

ах мамините милички, надлъгвали се
 
X

Да помогнем на украинските деца!