Ексклузивно Коалиция ще има

Прогнозните приходи от "Южен поток" били 448 млн. евро на година

ОFFNews Последна промяна на 07 декември 2014 в 18:20 2445 15

Димитър Гогов

Прогнозните приходи от проекта "Южен потоК" са 448 млн. евро на година. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Южен поток – България” Димитър Гогов в интервю за bTV. 

Нищо не се губи със спирането на проекта на „Южен поток”, просто нещо не се осъществява. Няма да получаваш приход от дейност, която няма да реализираш, каза още той в коментар на изявлението на руския президент Владимир Путин за спирането на газопровода и загубите на България от спирането на проекта.

Официално становище на акционера от руска страна в „Южен поток – България” за това, че той иска да прекрати участието си в това предприятие няма, заяви той. „Ако има някакъв разговор, че дружеството трябва да бъде прекратено, то той трябва да се състои на ниво акционери”, обясни Гогов.

По думите му има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение, с което се създава компанията и от там нататък има ред процедури, които са осигурявали начина, по който да функционира тази компания.

Към настоящия момент единственото, което съществува, е договор, подписан със строителна компания, т.е. консорциум, който да извърши строителството на газопровода, договор, който все още не е влязъл в сила.

„Всичко останало е въпрос на тълкувание”, каза Гогов. „Всеки един акционер или участник в едно предприятие, когато нещо не се осъществи, винаги може да предяви претенции, друг е въпросът доколко те са основателни”, даде пример той.

Има изготвен проект на договор за транзитиране на природен газ, който според Гогов е все още насипен и трябва да бъде доработен. Този договор трябва да бъде предложен на всички, които искат да транзитират газ по този газопровод.
„Няма България, има проект, който тръгва от руското черноморско крайбрежие и стига до Австрия и до Италия”, подчерта той. По този газопровод ще се транзитира газ, на отделни секции. Всяка една секция се оперира от отделно юридическо дружество. „И това юридическо дружество сключва договор с този, с който иска да го транзитира. И точка”, каза Димитър Гогов.

За твърдението на Владимир Путин, че България ще загуби 400 млн. евро от транзитни такси от спирането на проекта „Южен поток” Гогов каза, че всеки един проект има проектно финансиране. За да има такова проектно финансиране, за да може компанията да отиде и да поиска от банковите институции такова финансиране, тя трябва да изработи примерен финансов модел и бизнес план на този проект.

Такъв финансов модел е изработен и в случая е подкрепата на една от най-големите финансови институции в света "Портланд адвайзърс". В този неокончателен модел има срок на откупуване на инвестициите в газопровода за определен период от време – 10, 11 или 12 години.

„И за да могат тези инвестиции да бъдат откупени, т.е. ти, имайки кредита да можеш да го погасяваш и да си плащаш лихвата, трябва да има някакъв приход от това, че ти транзитираш газ”, каза той. Този приход е записан с определена цифра в този финансов модел - 448 млн. евро на година. „Само че това не е чиста печалба”, обясни Гогов.

Гогов подчерта, че тръбите, които се струпват във Варна, нямат нищо общо с „Южен поток – България”, а са на „Южен поток-Транспорт”. Тези тръби са изработени от компании в Германия и Италия и не са плащани от България, допълни той.

Димитър Гогов настоя да уточни, че е пристрастен човек, защото защитава каузата, за която работи. „Аз съм убеден в каузата, че този проект е добър”, каза той и допълни, че ще бъде много натъжен ако последва съдбата на „Набуко”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2014 в 07:02

Стефане, да ти имам сравненията! :)

Точно там е работата, че този кюнец е ИНВЕСТИЦИЯ. А от ИНВЕСТИЦИИТЕ по дефиниция се печели. Иначе е безсмислено да се правят. И въпросът е именно в това - дали тази инвестиция ще е печеливша в дългосрочен план или не. Както са поставени нещата, от нея със сигурност няма да се печели поне 10-12 години и това е най-най-най-оптимистичната прогноза - при максимално натоварване, при запазване на същата цена на проекта (а тя скочи 2 пъти само в рамките на година, та затова ENI се оттеглиха от него преди 3-4 седмици) и т.н. Демек, цялата картинка е в стил "Ами може би, евентуално, ще видим...". Така проект не се прави. Нито пък инвестиция.

08.12 2014 в 02:48

Ми тогава не си купувай къща, кола, молив, щото от тях няма да забогатееш от факта на купуването. Така ли да разбирам? Или ти не разбираш какво е инвестиция? А дългосрочна?

07.12 2014 в 22:30

Защото на Украйна газопроводът им е построен отдавна и, за разлика от нас, няма нужда да се харчат за заеми и сенчести разходи, които нито е ясно колко ще са, нито докога ще ги плащаме. Та на тях наистина им излиза печалба от транзита. А на нас има ОГРОМНА вероятност да ни излезне през носа.

За кръчмарските ти сметки нямам коментар...

07.12 2014 в 22:21

Гацо каза!
...... домързя ме ... да ви чета тъпите НАПЪНИ ЗА УМНОСТ, е, да ви река, че не ви се удават напъните, просто сте си тъпи....
Това е дереджето!
Гацо каза!

07.12 2014 в 21:51

Бате, чисто хипотетично като няма финансова полза от пренос на газ защо Украйна, подкрепена от ЕС със зъби и нокти се бориха да падне Южен поток. Естествено, че ще печелиш след като си изплатиш заема. Ако стойността е 3,5 млрд това са около 300 млн на година. От тях 50 млн. да са за лихви остават около 250 млн. След 12-тата година вероятно това ще е печалбата. А нашата българска изобретателност може да я докара да загуба.Ние сме талантливи.

07.12 2014 в 20:31

Абе човек, ясно е писано, че тия 448 млн. евро от транзитни приходи (и то - както писах по-долу, чисто хипотетични с практически нулева вероятност да се получат) ще отиват за погасяване на заема за изграждане на кюнеца в рамките на 10-12 години плюс разходите по него, ти пак ми приказваш за 1000 лева... Заем се бил изплащал от печалбата... По-голяма тъпотия скоро не бях чел! Печалба, пич, е това, което ти остава след като си покриеш ВСИЧКИ разходи. Един от тях е погасяването на дълговете. Вземи се ограмоти малко, стига си писал глупости!

07.12 2014 в 20:21

Бате, ти като вземеш заем от банката, тя цялата ти заплата спира за погасяване или %. Като направиш сделка за 1000 лв. и нямаш големи разходи ще ти остане по-голяма печалба.Заем се изплаща от печалбата, а не от средствата за издръжка.Ако плащат по-малки заплати и т.н., не разхищават така, че да не остане нищо, това е една тема. Ако харчат на поразия е съвсем друг въпрос.

07.12 2014 в 19:59

Проектът за газопровод от Русия през Турция не е възможен. Това каза енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката "Евразия" Недждет Памир. По думите на Памир проектът изпълнява политически цели.
"Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин избра да представи тази идея за нов газопровод именно в Турция", обясни екпертът пред БНР.

07.12 2014 в 19:20

Незаяждащия се, не бъркай "приходи" с "печалба". Печалбата зависи от приходите и с това приликите спират. Една сделка може да има ГИГАНТСКИ приходи и накрая като си платиш масрафа, да си на ОГРОМНА загуба. Тия 448 милиона евро от транзит са приход, който през първите 10-12 години ще отива САМО за погасяване на заема. При положение, че транзитираш пълния капацитет на кюнеца - 63 млрд. куб. м./година. И при положение, че лихвата остане същата. И при положение, че цената на кюнеца се запази същата. Както виждаш, в цялата тая работа има толкова много "ако", че чак смърди. Само за последната година българската част на проекта се оскъпи 2 пъти. Това би трябвало да ти говори колко читави са сметките за ПЕЧАЛБА в обозримо бъдеще...

07.12 2014 в 19:02

Очакваме всеки момент включване с копи-пейст от "Гацо каза!"