Прогнозните приходи от "Южен поток" били 448 млн. евро на година

ОFFNews 07 декември 2014 в 18:20 2916 15

Димитър Гогов

Прогнозните приходи от проекта "Южен потоК" са 448 млн. евро на година. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Южен поток – България” Димитър Гогов в интервю за bTV. 

Нищо не се губи със спирането на проекта на „Южен поток”, просто нещо не се осъществява. Няма да получаваш приход от дейност, която няма да реализираш, каза още той в коментар на изявлението на руския президент Владимир Путин за спирането на газопровода и загубите на България от спирането на проекта.

Официално становище на акционера от руска страна в „Южен поток – България” за това, че той иска да прекрати участието си в това предприятие няма, заяви той. „Ако има някакъв разговор, че дружеството трябва да бъде прекратено, то той трябва да се състои на ниво акционери”, обясни Гогов.

По думите му има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение, с което се създава компанията и от там нататък има ред процедури, които са осигурявали начина, по който да функционира тази компания.

Към настоящия момент единственото, което съществува, е договор, подписан със строителна компания, т.е. консорциум, който да извърши строителството на газопровода, договор, който все още не е влязъл в сила.

„Всичко останало е въпрос на тълкувание”, каза Гогов. „Всеки един акционер или участник в едно предприятие, когато нещо не се осъществи, винаги може да предяви претенции, друг е въпросът доколко те са основателни”, даде пример той.

Има изготвен проект на договор за транзитиране на природен газ, който според Гогов е все още насипен и трябва да бъде доработен. Този договор трябва да бъде предложен на всички, които искат да транзитират газ по този газопровод.
„Няма България, има проект, който тръгва от руското черноморско крайбрежие и стига до Австрия и до Италия”, подчерта той. По този газопровод ще се транзитира газ, на отделни секции. Всяка една секция се оперира от отделно юридическо дружество. „И това юридическо дружество сключва договор с този, с който иска да го транзитира. И точка”, каза Димитър Гогов.

За твърдението на Владимир Путин, че България ще загуби 400 млн. евро от транзитни такси от спирането на проекта „Южен поток” Гогов каза, че всеки един проект има проектно финансиране. За да има такова проектно финансиране, за да може компанията да отиде и да поиска от банковите институции такова финансиране, тя трябва да изработи примерен финансов модел и бизнес план на този проект.

Такъв финансов модел е изработен и в случая е подкрепата на една от най-големите финансови институции в света "Портланд адвайзърс". В този неокончателен модел има срок на откупуване на инвестициите в газопровода за определен период от време – 10, 11 или 12 години.

„И за да могат тези инвестиции да бъдат откупени, т.е. ти, имайки кредита да можеш да го погасяваш и да си плащаш лихвата, трябва да има някакъв приход от това, че ти транзитираш газ”, каза той. Този приход е записан с определена цифра в този финансов модел - 448 млн. евро на година. „Само че това не е чиста печалба”, обясни Гогов.

Гогов подчерта, че тръбите, които се струпват във Варна, нямат нищо общо с „Южен поток – България”, а са на „Южен поток-Транспорт”. Тези тръби са изработени от компании в Германия и Италия и не са плащани от България, допълни той.

Димитър Гогов настоя да уточни, че е пристрастен човек, защото защитава каузата, за която работи. „Аз съм убеден в каузата, че този проект е добър”, каза той и допълни, че ще бъде много натъжен ако последва съдбата на „Набуко”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!