Рекордно ниски температури в Китай до -52,3 градуса

OFFNews 19 февруари 2024 в 11:24 1602 2

Китай

Снимка GettyImages

Температурата в китайска западна провинция Синцзян падна до минус 52,3 градуса по Целзий на фона на мразовит период и смущения в трафика след празниците за посрещане на Лунната Нова година. Това надминава 64-годишен рекорд, предаде Ройтерс.

Студът е сковал няколко провинции в Китай. Точно преди началото на най-големия празник в страната виелици и леден дъжд блокираха пътници във влакове и по пътищата.

Държавните медии съобщиха, че температурата, регистрирана вчера в град Туърхун в окръг Фуюн, е най-ниската, откакто започва воденето на статистика в Синцзян. Досега най-ниската температура там беше минус 51,5 градуса, записана на 21 януари 1960 г.

Градусите се доближават и до националния рекорд от минус 53 градуса, регистриран в Мохъ, град в североизточната провинция Хейлунцзян на 22 януари миналата година.

След няколко дни на студ и сняг 853 км от пътищата в района на Алтай са непроходими, съобщи Китайската централна телевизия (КЦТВ). Това накара местните структури за поддръжка на магистралите да изпратят 47 автомобила и 86 спасители да почистват снега през нощта.

Данните на министерството на транспорта показват, че в провинциите Вътрешна Монголия, Синцзян, Ляонин, Цзилин и Хейлунцзян са затворени 43 пътни участъка и 623 тол станции.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение от предпоследната степен за опасно време, пише вестник "Глобал Таймс", според който се очакват драстично падане на температурите в цялата страна до четвъртък. Най-тежко засегнатите райони ще включват части от Вътрешна Монголия, Североизточен Китай, централната провинция Хубей и Хунан на юг.

Екстремните метеорологични явления в Китай през последната година варират от пясъчни бури до проливни дъждове и рекордни горещини през лятото, както и няколко тайфуна. През уикенда силни пясъчни бури покриха няколко града в автономния район Нинся-Хуей, включително столицата му Инчуан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

19.02 2024 в 12:12

А преди 65 години в Ледников период ли са били?

400

1

демотиватор

19.02 2024 в 11:35

И тез ги нагази яко Глобалното Затопляне...
64-годишен рекорд си е това... (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!