Речта на Тръмп: Америка никога няма да бъде социалистическа

OFFNews Последна промяна на 06 февруари 2019 в 07:45 3647 0

Американският президент Доналд Тръмп индиректно разкритикува Демократическата партия, че иска да въведе социализъм в САЩ по време на втората си годишна реч "За състоянието на съюза".

Америка никога няма да бъде социалистическа страна, каза силният човек в Белия дом, критикувайки призивите на демократите за повече социална политика.

"Тук, в Съединените щати, ние сме обезпокоени от нови призиви за приемане на социализъм в нашата страна. Америка е основана на свободата и независимоста - без принуда от страна на правителството. Ние сме родени свободни и ще останем свободни. Тази вечер подновяваме нашата решимост, че Америка никога няма да бъде социалистическа страна, обеща Тръмп под възгласите от залата "САЩ, САЩ".

Като цяло обаче посланието на американският президент бе към единство.

"Дневният ред, който ще представя тази вечер, не е републиканска програма или тезисите на демократите. Това е дневният ред на американския народ. Ние сме една нация и имаме своя мечта. Победата не е за една партия, а за американската нация", каза Тръмп.

Той подчерта, че през ХХ-ти век Америка е спасила свободата, трансформирала науката и предефинирала стандарта на живот на средната класа за целия свят. Сега страната трябвало смело да влезе в следващата глава на "това велико американско приключение и да създаде нов стандарт на живот за XXI-ви век".

Заедно можем да прекъснем десетилетията на политически застой. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изградим нови решения и да отключим необикновеното обещание за бъдещето на Америка. Решението е да направим, посочи американският президент.

Нашият съюз е силен, заяви Доналд Тръмп, думите му отново бяха посрещнати с одобрение от залата.

Трябва да отхвърлим политиката на отмъщение, съпротива и възмездие и да приемем безграничния потенциал на сътрудничество, компромис и общото благо.

Заедно можем да прекъснем десетилетията на политически застой. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изградим нови решения и да отключим необикновеното обещание за бъдещето на Америка. Трябва да избираме между величие или спънка, резултати или съпротива, визия или отмъщение, невероятен напредък или безсмислено унищожаване. Тази вечер ви моля да изберете величие, каза още Тръмп.

По време на речта си пред двете камари на американския конгрес той отдаде почит на трима ветерани от десанта в Нормандия и на Бъз Одрин, който отнесе американския флаг на Луната. Тръмп почете и ветерани-освободители от концентрационния лагер "Дахау".

Президентът на пропусна да спомене за успехите срещу Ислямска държава в Близкия изток. Преговорите с талибаните ще ни позволят да намалим своето военно присъствие в Афганистан, отбеляза Тръмп.

За пореден път американският президент поиска от съюзниците на САЩ в НАТО да поемат своята част от разходите за отбрана.

Съединените щати са насочили всички усилия за създаване на нова система за противоракетна отбрана, заяви президентът.

Според него армията и икономиката на САЩ предизвиквали завист по света.

Тръмп отново подчерта необходимостта от стена по границата с Мексико и мерки срещу незаконната имиграция.

Стените работят. Стените спасяват животи. Няма по-добър проблем, който да илюстрира разделението между американската работническа класа и политическия елит от незаконната имиграция. Заможните политици и донори настояват за отворени граници, докато живеят зад стени, врати и охрана, посочи президентът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп произнесе втората си годишна реч "За състоянието на съюза" пред двете камари на американския Конгрес. Първоначално тя бе насрочена за 29 януари, но заради частичната парализа на федералните институции, тя беше отложена до намирането на изход от тази криза.

Тръмп говори на общо заседание на двете камари на Конгреса в момент, когато рейтингът му спада и няколко месеца след загубите, понесени от републиканците на междинните парламентарни избори през ноември. 

По традиция произнасянето на речта "За състоянието на съюза" протича при засилени мерки за сигурност, защото в залата на Конгреса е целият управляващ елит - президентът, конгресмените и сенаторите, министрите, военните командири, водещи дипломати, съдии от Върховния съд. Така че събитието отваря доста работа на службите за сигурност и конкретно на Сикрет сървис.

В деня на произнасяне на речта на необявено място се създава оперативен център, в който представители на правоприлагащите органи наблюдават социалните медии, трафика и евентуални протести, следят дронове и самолети и съобщават за потенциални заплахи за сигурността на агентите, разположени на място. Улиците около Конгреса са отцепени и обезопасени, а площадът пред сградата е затворен. Метростанциите се проверяват, снайперисти са разположи по покривите, има екипи с кучета, откриващи бомби, цивилни агенти и полицейски патрули. Конгресната зала се претърсва за експлозиви.

След като речта на Тръмп приключи, ще последва отговор от неговите опоненти от Демократическата партия. Отговорът ще бъде произнесен от Стейси Ейбрамс, изгряваща звезда на Демократическата партия, предаде Франс прес.

Четиридесет и пет годишната Ейбрамс беше кандидат за губернатор на щата Джорджия. В миналото тя беше депутат в щатския Конгрес на Джорджия, но сега не заема изборна длъжност. Това е необичайно за онзи, който произнася отговора на опонентите на президента, отбелязва Франс прес.

Отговорът на партията в опозиция на президента е традиция, която се спазва от половин век. През 2016 г. Ники Хейли, която по онова време беше губернатор на Южна Каролина, произнесе републиканския отговор на последното слово "За състоянието на съюза" на демократа Барак Обама. По-късно Тръмп я назначи за посланик на САЩ в ООН, но тя се оттегли миналата година от този пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови