Разследват The Guardian за публикуването на документите на Сноудън

Вероника Шербанова 17 октомври 2013 в 13:35 1772 2

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Британският парламент разследва The Guardian за публикуването на секретните документи, предоставени от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Разследването ще се води от парламентарната комисия по вътрешни работи. Причината за него е да се открие какво е участието на медията в изтичането на секретна информация.

Председателят на комисията Кит Ваз решил да започне разследването, след като бившият министър на отбраната Лиам Фокс го помолил да проучи въпроса за това каква е вредата, която публикуването на секретните документи може да нанесе на националната сигурност.

Според депутатите изданието е прекрачило тънката граница между отговорната журналистика и риска от нарушаване на националната сигурност.

Предоставената от Сноудън информация доказва, че милиони хора са следени от шпионските служби в редица страни, сред които и Великобритания.

Разкритията бяха публикувани първо в The Guardian, а след това и в New York Times и Washington Post.

Това, което се случи, навреди на националната сигурност по много начини. От The Guardian също признаха това, когато се съгласиха след нашата любезна молба да унищожат тези документи, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

Според говорителя на The Guardian обаче документите са били унищожени, след като правителството е обявило, че ще използва цялата сила на закона, за да предотврати публикуването на секретни данни.

Заради предоставените секретни данни бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън беше обявен за издирване от САЩ и прекара повече от месец в транзитната зона на летище "Шереметиево" в Москва, когато се опита да стигне до Латинска Америка. 

В началото на август Сноудън получи временно политическо убежище в Русия. Отказът на Русия да предаде на САЩ бившия сътрудник на ЦРУ предизвика охладняване на отношенията между двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!