Стотици уволнени от агенцията по сигурността на САЩ заради Сноудън

Вероника Шербанова 09 август 2013 в 12:07 2714 1

Едуард Сноудън, Снимка: Reuters
Едуард Сноудън, Снимка: Reuters

Агенцията за национална сигурност на САЩ, към която работеше Едуард Сноудън, е решила да съкрати 90% от системните си администратори, за да намали броя на хората, които имат достъп до секретна информация, съобщи Reuters.

Основната дейност на агенцията е да следи чуждестранните електронни комуникации.

Сигурността на информацията ще се гарантира с автоматизиране на голяма част от работата ни, обясни директорът на агенцията Кийт Александър.

По думите му това е причината за намаляването на системните администратори в Агенцията за национална сигурност, които в момента са близо хиляда, с около 90%.

Автоматизирането на работата, която се извършва от външни консултанти и подизпълнители, ще направи мрежите на агенцията по-лесни за защита и по-сигурни, като значително ще намали времето за изпълнение на задачите, посочи Александър.

Решението за съкращаване на системни администратори идва, след като бившият сътрудник на агенцията Едуард Сноудън разкри пред британски и американски медии секретни документи, доказващи, че Агенцията за национална сигурност следи разговорите на милиони американци.

След като сам обяви, че е разкрил документите, Сноудън, който в този момент се намираше в Хонконг, направи опит да замине за Латинска Америка, тъй като Венецуела му предложи политическо убежище.

Сноудън отлетя за Москва, но не успя да се прекачи на друг самолет, тъй като междувременно САЩ анулира паспорта му. Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност прекара няколко седмици в транзитната зона на московското летище „Шереметиево“.

Преди седмица молбата на Едуард Сноудън за временно политическо убежище в Русия беше одобрена и той напусна летището.

Отказът на Русия да екстрадира Сноудън, каквото беше искането на САЩ, охлади отношенията между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови