Путин: Западната част на Полша им е подарък от Сталин. Ще им напомним

OFFNews 21 юли 2023 в 16:24 14930 23

Снимка Кремъл

Владимир Путин

Благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин Полша получи значителни земи на Запад (...) Ще им припомним, заяви руският президент Владимир Путин по време на речта пред заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация, което се провежда традиционно в петък. Според кремълския диктатор антируското отношение на Полша доказва, че тя не си е взела уроците от историята и повтаря грешките от преди Втората световна война.

Путин проведе редовната си среща със Съвета, но в нея провокативно беше включена тема за предполагаемо намерение на Полша да вкара армия в Украйна. Това означава, че не говорим за група наемници, има ги достатъчно и биват унищожавани, а за редовна, добре координирана, оборудвана военна част, която ще се използва за операции на украинска територия - заяви руският лидер.

"В това той трябва да отговаря за уж гарантирането на сигурността на съвременна Западна Украйна. Но така, ако можем да наречем имената по име, за последваща окупация на тези територии. Перспективата е очевидна, ако полски части влязат, например в Лвов или на други територии на Украйна, те ще останат там. Ще останат завинаги", обяви диктаторът, чиито думи предават водещите полски медии.

Според провокативното и пропагандно послание на Кремъл това е повторение на историята, защото след Първата световна война поляците се възползват от ситуацията и, наред с другото, превземат и Лвов.

"Полша, подбудена от Запада, се възползва от трагедията на гражданската война в Русия и анексира някои от историческите руски провинции. През 1920 г. Полша завзе част от Литва, района на Вилнюс и Вилнюска област. Изглеждаше, че заедно с литовците воюваха срещу т.нар „руски империализъм“, а щом се отвори възможност, веднага „отрязаха“ парче земя от съседите си" подчерта Путин, който продължи с това, че СССР е спасител на Полша, която преди това през 1939 Москва нападна и си подели заедно с Хитлер.

"Искам да ви припомня и как завърши една такава агресивна политика за Полша. Завърши с националната трагедия от 1939 г., когато Полша беше хвърлена от западните съюзници да бъде „погълната“ от германската военна машина" – каза Путин, без да споменава съветското нахлуване от Запад и пакта Рибентроп-Молотов. Вместо това руският държавен глава прокара риториката, която Москва използва и в България за пропаганда на това, как Червената армия е освободила България. "Благодарение на Съветския съюз, благодарение на позицията на Сталин Полша получи значителни земи на запад, германски земи. Точно така, западните територии на днешна Полша са подаръкът на Сталин за поляците. (...) Ще им напомним това", закани се Владимир Путин.

Кремълският автократ разшири тезите си с твърдението, че Полша иска да участва във войната чрез своите политици и след това да извлече ползи от нея. "Те вероятно разчитат на създаването на някаква коалиция под "натовския чадър" и пряка намеса в конфликта в Украйна, а след това "отрязване" на по-голямо парче. Да си върнат това, което според тях са техните исторически територии, днешна Западна Украйна. Известно е, че те също мечтаят за беларуски земи", казва по-нататък стопанинът на Кремъл. "Полските власти кроят своите ответни планове, те също не казват истината на нацията си. Истината е, че украинското "пушечно месо" явно не е достатъчно за Запада. Затова смятат да използват нови консумативи", продължава руският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11619

23

Танас

22.07 2023 в 16:11

Bad Horse,

Тия не разбират от такива работи. Справка - България 1944-1949та. Тогава вмирисаната красная нахлува в България с цел окупация и остава няколко години. След края на войната през 1945 САЩ и Великобритания - които отказват да подпишат мирен договор с България, до като последната не проведе демократични избори - учтиво ги подкавант да се изнесат към московските си блата, но орките гьонсуратлийски отказват и не си тръгват, до като не са уверени и на практика не гарантират на БКП еднолична победа в тия демократични (ама по московски) избори.

Та те и сега не оставят Украйна и народа и сами да решат, каква искат да им е съдбата - то бе беха Кравчук и Кучма, не беха Янукович, та и дори Порошенко - същите като наш мунчо (малката буква е нарочна) или де що се сетиш патриотична партия, с които се сдобихме тия 20на години. Та, как точно да стане?

а путя е изкуфял дедка вече като бае тодар и приказката му пролетариатска една такава или с думи прости - пресвещенна простота....

12407

22

Bad Horse

22.07 2023 в 15:51

Ясно ми е. Но човек може да си прави мислени експерименти от време на време, нали така? Ако нашите рашисти се съберат в компактна територия около моя град, с радост ще им го дам да се отцепят в независима република!

Което значи, че те няма да са в парламента ни, по улиците ни, в медиите ни, в университетите ни и като цяло в живота ни. Про-западни партии и политици ще са на власт. Ще се отворят досиетата най-накрая. Лустрация най-накрая. Ревизия на Нефтохим, Лукойл, ТЕЦ-овете и цялата енергийна мафия в България, която е червена като бабунски гъз. Много политики ще бъдат преразгледани, много столове ще изстинат. И... ще махнем комунистическите статуи и слушаме техния вой с наслада.

Да правят каквото искат в техните територии, да излизат от ЕС и НАТО. Да въведат рублата или БРИКС-юана за валута и да живеят както си искат. Няма да бъдат наш проблем! :)

345

21

Джендо Джедев

22.07 2023 в 15:28

Bad Horse,

Слез на земята! Докато Рашка не бъде наритана, ще има мераци за парчета от Украйна, с или без референдуми. Видяхме какво направиха с Будапещенските споразумения. Тая сган разбира само от едно - бой.

12407

20

Bad Horse

22.07 2023 в 13:42

Референдумите ще остават повечето оспорвани територии на Украйна. Може би дори всички. Руско-говорящите украинци, които познавам, се гордеят че са в Украйна и не искат в Русия. Но има и обратно настроени, и те не са малко. Така че те могат да отчоплят малко територия за Русия. След новите граници, ще има и преселения, доброволни. Този сценарий се е разиграл няколко пъти след ПСВ. Такава граница после е ЖЕЛЯЗНА. Дори Хитлер не посмя да присъедини Елзас към Германия след като го окупира. Или датската част на Шлезвиг-Холщайн.

Нека наречем тази Украйна Орязана. Какво обаче и е орязано - враждебно население с разбита инфраструктура. В замяна има бърз мир. Край на загубата на ценни войници, на жени и деца в тила. Връщане на милиони бежанци. Край на разрушенията. По-бързо възстановяване. Единен народ. По-лесна борба с корупцията. Край на руZZизма в страната!

12407

19

Bad Horse

22.07 2023 в 13:41

Политиците имат задача да защитават интересите на тези, които са ги избрали. Къде ще са по-щастливи украинците избрали Зеленски - във Велика или в Орязана Украйна? Защо им са на украинците руZZнаци граждани, войници, полицаи, депутати в Радата, със квоти, със специални привилегии и т.н.?

12407

18

Bad Horse

22.07 2023 в 13:40

Естествено че никой политик в Украйна и Русия няма да предложи такъв референдум. Народа ще ги свали от власт, ако не ги убие с камъни направо. Войната изтика всички на крайни позиции, всичко или нищо. Така че най-вероятното развитие е тежка война за връщане до границите от 1991. Това ще остави Украйна с големи жертви на най-добрите и хора, разрушена страна, реваншистка Русия и няколко милиона руZZнаци украински граждани. Нека наречем тази Украйна Велика.

Сега си представете че Запада и Китай натиснат съюзниците си на преговори и ги накарат насила да приемат войски на ООН на оспорваните територии и провеждане на референдум. Политиците в Украйна и Русия могат да се оправдаят с натиск от вън. "Не сме виновни ние! Ако не се съгласим, ще ни изолират и ще прекараме много години във статична война" Никой не иска дълга статична война. Да, в Русия също. Там се оглеждат за поносим изход от войната.

135

17

Far Rider

22.07 2023 в 11:45

Bad Horse, нека се опитаме хипопотетично да пренесем ситуацията от Украйна така както ти я предлагаш, но вече в Задунайская губерния. Сърбия, с помощта на Русия (!), е нападнала и окупирала части принадлежащи на географската територия България. Кой ще има тъпоумието да предложи да им ги оставим и да се опитаме после да се договаряме да ги освободят? Нима вярваш, че Русия ще се изтегли от окупираните части на Украйна просто така? Предвид на факта, че в окупираните украински територии е проведена етническа чистка кой е този който ще гласува за Украйна? Да се откажеш от законни земи на твоята държава в полза на окупатор е национално предателство.

345

16

Джендо Джедев

22.07 2023 в 09:04

Bad Horse,

Абсолютно нереалистични неща си мечтаете с Моркова.

4638

15

Того

22.07 2023 в 08:06

Военният престъпник, джуджето Путлер усеща жегата. САЩ и Запада постепенно стягат примката около вратлето на военния престъпник, тук ще се случи това, което стана с Хитлер. След тази война отношенията между украинци и руzнаци за дълги години ще са като между врагове. С Руzия на границата ти нито един народ не може да е спокоен. Руzия е престъпна държава населена с престъпна нация.

205

14

REXX

22.07 2023 в 07:44

Ботокса разбира се има избирателна памет. Вярно че Сталин е дал германските земи Силезия и Померания на Полша , но в същото време и е отнел много повече исконно полски земи , които сега се намират в Украйна и Белорусия. Освен това е окупирал чисто немската област около Кьонингсберг и е прочистил етнически германското население. Между другото ние и румънците също сме потърпевши от подобни руски подаръци. След Руско Турската война от 1878 година Русия отнема на Румъния населената с румънци Молдова и и дава населената с българи Северна Добруджа. Румънците са дърпат, ама пред перспективата да загубят и двете се съгласяват.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика