Полски експерти в спор: От 'ПВО системата се провали' до 'Ракетите не са, за да пазят градове и паланки'

Красимир Крумов 16 ноември 2022 в 08:41 16629 5

Sky Sabre

Снимка MBDA

От юли в Полша е разположена смятаната за една от най-добрите в света ПВО системи Sky Sabre

„Нашият най-голям проблем в този момент е в това, че системата (ПВО) не се задейства. И руснаците знаят това. През март във Варшава американският президент Джо Байдън каза, че Североатлантическия пакт ще пази всеки сантиметър от територията на НАТО. Днес се оказа, че засега защитата ни подведе по цялата линия.“ Това заяви военният репортер на полския портал Onet.pl Марчин Вирвал след взрива от ракета в Пшеводув, Източна Полша, при който бяха убити двама полски граждани.

„Както и да е станало, руснаците или украинците тестваха системата за противовъздушна защита на НАТО и ми се струва, че това ни е най-големият проблем. Нашата армия трябваше да бъде подготвена за случайно или неслучайно не преминаване на полската граница от руски ракети, още повече, че те избухваха не само в отдалечения на 60 километра от Полша Лвов, но също и в намиращия се на 17 километра Яворов. Отделно, че полската противоракетна отбрана трябваше да бъде поставена в състояние на най-висока готовност, след като цял ден продължаваше руска ракетна атака срещу украинските градове“, коментира Вирвал.

Според информациите от Украйна през целия ден са били атакувани Лвов и Ковел, които са близо до Полша, като украинската армия твърди за над 100 изстреляни ракети срещу общо 16 града.

Една от възможните причини за „ракетния инцидент“ може да е дефект в системата за насочване на ракетата до целта. В Сирия подобни дефекти на руските системи са достигали 20 процента, а е имало партиди с ракети, при които „бракът“ е бил 30 на сто. Едната възможност е в Полша да е паднала ракета, предназначена за Лвов.

Втората хипотеза е увреждане на руска ракета от действието на боеприпас на украинската ПВО. Такъв боеприпас би могъл теоретически да падне 70 километра зад целта.

При третата хипотеза, украинска ПВО ракета е могла да не уцели руска ракета и да полети по-нататък. При тази версия битрябвало да е претърпяла авария системата за самоунищожаване. Ако този вариант е правдоподобен, това значи че в района на Люблинското воеводство в Полша е паднала ракета, изстреляна от Украйна.

Вирвал допуска вероятността, при която Русия е решила да пренесе на друго равнище тестването на защитните системи на НАТО. Тази опция според военния експерт е най-малко вероятна, но руснаците би трябвало да я вземат предвид, имайки предвид проблемите в системите за насочване на собствените си балистични ракети.

В същото време друг журналист, специализиран във военната тематика, Витолд Юраш коментира, че ПВО не служи за пазене на градове и ниви. Юраш обръща внимание на това как функционира всяка ПВО и, че по цял свят тя пази базите на бойната авиация, на командните центрове, центрове на властта и други критични инсталации, а по-големите държави и на своите столици, а не за охрана на градове, още повече на житни ниви, разположени близо до държавната граница. Още в първите часове след взрива в Пшеводув полски генерали от резерва коментираха, че никой не е в състояние да опази 100 процента от дадена територия и това не може да постигне и Израел с неговия Железен купол.

„Нито една армия не разполага с противовъздушна отбрана, която да защитава цялата територия на страната. Ракетната атака се характеризира с точков удар върху избрана цел, а не с унищожаване на множество цели на големи площи. Задачата на системите е в частност защитата на критичната инфраструктура“, отвърна на критиките в полските медии и социалните мрежи от последните часове Генералното командване на Видовете въоръжени сили на Полша.

Военни експерти във Варшава твърдят, че дори страната да се въоръжи с 8 батареи „Пейтриът“, които смята да купи, а досега са поръчани две, Полша ще е състояние да покрие с тях територията само на няколко воеводства, административни области на страната. И въпреки, че никой няма да го признае публично, се очаква батареите да пазят преди всичко летищата в Ласк, Мирославец, и Минск Мазовецки.

От юли т. г. в Полша действа една от най-съвременните ПВО системи в света Sky Sabre на британския военен концерн MBDA, която беше разположена на полска територия от Великобритания. Поляците я избраха за елемент от противовъздушния чадър "Нарев". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

6

ob1

16.11 2022 в 15:48

Ооо, веждичка, пак ме споменаваш нещо. Къде се беше покрил, не ти стигаха парици за нет ли? Аз за разлика от тебе не плача ни тук, ни там. Ти си си сериозно наранен, де, докарваш ми на оня рекордьор системната грешка в любимия ти форум. Вчера отнесе бана, затова ли? Не че ми дреме особено как се чувства някаква проруZка мърша. Ае със здраве да си харчиш копейките..

345

4

Джендо Джедев

16.11 2022 в 09:38

Засега единствената ПВО система, която покрива голяма територия, е "Iron dome" на Израел. Всички останали пазят конкретни райони и обекти. По-бюджетните версии - дори не в 360°, а само от определени посоки, от които се очаква атака.

345

3

Джендо Джедев

16.11 2022 в 09:36

Веждичка,

Дронът не падна близо до Варшава, а падна в Хърватия. Като прелетя и през Сърбия, екипирана с безаналоговото руско чудо С-400. :D

А иначе помниш ли какво стана на Червения площад през 1987-а с едина "Чесна"? :D

-1650

2

ob1

16.11 2022 в 09:34

Скрий се, вежда, вината за всяка жертва е на мръсните азиатски животни на нациста путкин.
 
X

Да помогнем на украинските деца!