Politico: Всички са просто уморени от Шарл Мишел

Той извърши политическо харакири. Вече не е останала и капка доверие в него, смята белгийски дипломат след обратния завой на Мишел за евроизборите

OFFNews 30 януари 2024 в 12:14 2005 1

Шарл Мишел

Снимка БТА/AP

Шарл Мишел

"Добре, разбирам, че трябва да върна шампанското в хладилника." Така един дипломат в ЕС, пожелал анонимност, коментира решението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да остане на поста си до 1 декември, когато изтича мандатът му.

Преди няколко седмици Мишел обяви, че обмисля да се кандидатира на предстоящите избори през юни, като се очакваше, че председателят на Европейския съвет ще влезе в Eвропарламента като депутат в средата на юли. 

Тъй като мандатът му изтича в края на юни, някои политици го обвиниха в безотговорност заради това, че оставя ЕС без председател в напрегната ситуация в Европа и по света, както и при възход на крайната антиевропейска десница и ротационно председателство на Унгария на Виктор Орбан.

Преди няколко дни обаче - в петък, 26 януари, Мишел обяви, че остава на поста си до края на мандата. Така няма да се наложи Брюксел да търси негов заместник в идните месеци. 

Politico отбелязва, че често официални лица в ЕС са описвали водените от него срещи между лидерите в Европейския съвет като хаотични. Освен това се смята, че между Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има съперничество. Именно заради това се очакваше промяна в решението на Мишел относно кандидатурата му за евродепутат, отбелязва изданието.

Решението на Мишел по-рано този месец да се кандидатира на изборите за Европейски парламент през юни като кандидат на неговата белгийска либерална партия предизвика критики, тъй като означаваше, че той ще трябва да напусне настоящия си пост по-рано от планираното.

"Всички са просто уморени от Мишел", заявява белгийски представител, пожелал анонимност, цитиран от Politico.

Ролята на председателя на Европейския съвет, една от основните институции на Европейския съюз, е от решаващо значение за постигането на така необходимото споразумение за средствата за Украйна между лидери на блока на срещата на върха тази седмица. Това е особено критична позиция преди специалната среща този четвъртък, на която 26-те лидери ще трябва да убедят унгарския министър-председател Виктор Орбан да деблокира 50 млрд. евро за Украйна, която навлиза в трета година на война с Русия.

След обратния завой, според европейски служители и дипломати, Мишел има още по-малко политическо доверие за вземане на спешни решения. А някои в Брюксел вече проучват имена за негов заместник.

"Той извърши политическо харакири. Вече не е останала и капка доверие в него", допълва същият дипломат.

Според друг оставането на Мишел на поста няма да промени нещата. "Вече не вдъхва голямо доверие като председател на Европейския съвет. И преди сме виждали (холандския министър-председател Марк) Рюте да председателства отстрани", обяснява дипломатът, също пожелал анонимност. 

Помощта за Украйна

Залогът на срещата на върха тази седмица е голям. Помощта за Украйна е от съществено значение както за Киев, така и за ЕС, който иска да покаже на Русия, че Украйна има подкрепата на Брюксел. Самият Мишел призова за свикване на специален Европейски съвет, когато лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за изпращането на средствата през декември.

Европейските лидери сега ще могат да се съсредоточат върху решението за подкрепа на Украйна, вместо да обсъждат плановете за наследяване на Мишел, тъй като той ще остане на поста си до края на ноември, вместо да стане евродепутат в средата на юли.

Тези, които го защитават, казват, че натискът така или иначе е бил малък. Оставането на Мишел "няма значение. Той така или иначе нямаше да напусне сега", обяснява трети дипломат.

"Кандидатирането на избори е това, което политиците правят“, допълва пожелалият анонимност дипломат.

Все пак съобщението на Мишел по-рано този месец даде началото на надпреварата за висшия европейски пост. Европейските столици вече активно обмислят как да разпределят висшите длъжности в Европейския съвет, Комисията, Парламента и дипломатическата служба на ЕС след изборите през юни.

Името на Мете Фредериксен, настоящ министър-председател на Дания от социалистическата партия, продължава да се спряга в Брюксел. Някои я смятат за твърде дясна по отношение на миграцията, но това може да се окаже политически плюс, ако Европейският парламент завие по-надясно, както се очаква, пише още Politico. 

Южноевропейските социалисти обаче все още се надяват, че португалският министър-председател Антониу Коща, който беше фаворит за мястото на Мишел, ще остане незасегнат от разследването за корупция, което принуди правителството му да подаде оставка.

Друго име, което се спряга в Брюксел, е на бившия италиански министър-председател Енрико Лета, който е натоварен със задачата да изготви доклад за бъдещето на единния пазар за европейските лидери. Това даде на Лета повод на обиколи блока, въпреки че не е ясно дали ще получи подкрепа от дясното правителство на Джорджа Мелони.

Politico отбелязва, че дори и членове на Германска социалдемократическа партия, част от която е Шарл Мишел, не могат да не изпитат облекчение, че той няма да се кандидатира за Европейския парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

30.01 2024 в 13:13

Ротационното председателство на Унгария е отменено. Има решение по този въпрос още от миналата година.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика