Полиция блокира достъпа до "Таксим"

16 юни 2013 в 13:32 1901 0

Протест на
Протест на "Таксим" на 13 юни, Снимка: ЕПА

Достъпът до емблематичните за протестите в Турция места - площадът "Таксим" и паркът "Гези", бяха блокирани от полицията. Центърът на Истанбул е окупиран от полицията, метрото и автобусите в центъра не работят.

Протестиращите са изтласкани в периферията на площада, като в междукварталните улички, в близост до него, стават спорадични сблъсъци между полицията и малки групи демонстранти.

Специалните части атакуваха снощи "Таксим", където се бяха събрали много антиправителствени демонстранти. Около 21.00 часа полицията предприе действия срещу демонстрантите със сълзотворен газ, водни оръдия и бронирани коли. След това навлезе в парка "Гези", където бяха разположени палатките на протестиращите и буквално срина парка със земята, съобщава БНР.

Днес имаме митинг в Истанбул, ако не изпразните парка, нашата полиция знае как да го изпразни, заяви в събота на митинг в Анкара премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Полицията атакува протестиращи с бронирани коли и сълзотворен газ, подпалени бяха няколко палатки. Сблъсъците се прехвърлиха по улиците на мегаполиса.

Намиращият се близо до парка "Гези" хотел "Диван" се превърна в походна болница, където лекари доброволци оказваха първа помощ на пострадалите. Почти през цялата нощ продължиха сблъсъците по централните улици на мегаполиса, обхванаха и съседните квартали Нишанташъ и Мачка.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че са ранени 44 души, но според неофициални източници са повече. Той защити силовите действия на полицията, като заяви,че са атакували парка "Гези", защото там имало маргинални групи.

Атаките на полицията ескалираха напрежението сред гражданите, населението на азиатския бряг на града излезе на демонстрация на булевард "Багдад". Няколко хиляди души протестираха, като тракаха с тенджери и тигани. Група демонстранти тръгнаха към площада "Таксим", за окажат подкрепа на протестиращите на площада, но полицията издигна барикада на моста над Босфора и не ги пусна да минат. Но протестиращите през цялата нощ останаха навън, скандирайки антиправителствени лозунги.

Протести имаше и в Анкара, където се състоя седяща демонстрация срещу правителството. Полицията отново използва бронирани машини. Градусът на напрежението от снощи силно се повиши. Конфедерацията на профсъюзите на държавните служители, в който членуват 240 000 души, призова към обща стачка на 17 юни.

Съдбата на някои от задържаните при протестите остава неизвестна - близките на някои от тях споделиха, че са притеснени за съдбата им, тъй като все още не знаят къде се намират те, предаде телевизионният канал NTV, цитиран от "Фокус". Пред телевизионния канал турският адвокат Ефкан Болач потвърждава, че все още няма достъп до нито един от задържаните. „Компетентните прокурори не са си на мястото, не се изпълняват задълженията. Въпреки че са изминали повече от 12 часа, все още нямам никаква информация за задържаните. По закон близките на задържаните трябва да бъдат уведомени. Дори и да имаше някакво решение за секретност, близките пак трябваше да бъдат информирани. Вижда се, че няма нито прокурори, нито съдии”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови