ЕП иска съд за насилниците в Турция, Ердоган отказа

14 юни 2013 в 07:52 1952 4

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Турските власти разкритикуваха остро резолюцията, която беше приета вчера от Европейския парламент (ЕП) за събитията в Анкара и Истанбул от последните дни.

Евродепутатите настоява отговорните за полицейското насилие в Турция да бъдат изправени пред съда, задържаните мирни демонстранти — незабавно освободени, а жертвите — компенсирани.

"Провеждането на мирни и законни демонстрации е доказателство за жизнеността на гражданското общество в Турция, но държавата трябва да подобри демократичните си институции, върховенството на закона и спазването на основните права и свободи, е позицията на ЕП.

Резолюцията беше критикуване остро от ръководството на управляващата Партия на справедливостта и развитието лидера й и премиер Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви, че няма да приеме никакви решения на Европейския парламент по отношение на протестите в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул, информира телевизионният канал CNN-TURK. „Аз не признавам решението, което Европейския парламент ще вземе по отношение на нас. Нека вземащите това решение първо да погледнат към Гърция. Когато в Гърция народът се изправя против полицията, какво именно правят представителите на Европарламента? Даже онези от тях, чийто страни са в Еврозоната, какво друго правят, освен да раздават пари?”, отговори Ердоган.

Той отново призовава протестиращите да напуснат парка „Гези” и площад „Таксим”, като настоява за провеждане на референдум за бъдещето на парка. Външният министър Ахмед Давутоглу заяви, че когато резолюцията на ЕП бъде връчена на Турция, тя няма да бъде приета. Давутоглу беше категоричен, че Турция е първокласна демокрация и никой не трябва да й дава съвети.

Прокуратурата поиска постоянен арест за 18 души, задържани във връзка с участие в протестите в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул. До момента турските власти са задържали общо 56 души.

Изминалата нощ на протести отново не мина без насилия и полицейска намеса. Разположените на булевард "Кенеди" барикади на протестиращите бяха нападнати с бронирани полицейски машини. Срещу протестиращите на улица "Бестекяр" бяха изпратени специалните полицейски подвижни сили, които атакуваха със звукови бомби и сълзотворен газ. От там протестиращите бяха изтласкани към парка "Кугулу", преследвани по страничните улички от полицаи. Междувременно, губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу предложи да се срещне с демонстранти от площад Таксим в кафене на Босфора, за да обсъдят техните искания за това правителството да се откаже от плановете си за изграждане на казарми от османската ера на мястото на парка, който граничи с Таксим. 

Live video from your Android device on Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови