Quantcast

Перу забрани мъжете и жените да излизат в едни и същи дни. Няма да гонят хомосексуални от улиците

Президентът на южноамериканската държава забрани напълно излизането в неделя

OFFNews Последна промяна на 03 април 2020 в 08:29 2146 0

Снимка ЕПА

Перуанският президент Мартин Вискара обяви в четвъртък нови мерки за борба с коронавируса, ограничаващи по пол излизането на хората навън, предаде AFP.

На мъжете ще се разрешава да излизат в понеделник, сряда и петък, на жените - във вторник, четвъртък и събота. Никой няма да право да стъпва вън от дома в неделя.

"Останаха ни 10 дни, нека положим допълнителни усилия за контрол на болестта", каза Вискара, имайки предвид, че наложените на 16 март рестрикции ще се прилагат до 12 април.

Панама обяви подобни мерки в понеделник, те влязоха в сила два дни по-късно и прилагането им ще продължи 15 дни.

Към днешна дата в Перу са регистрирани общо 1 414 случая. Починаха 55 души. Излекувани са 537 души. В критично състояние са 51.

Според Вискара новите мерки могат да намалят наполовина броя на хората, които излизат на обществени места и според него това ще даде добър резултат. При тях ще се допускат изключения за хората, които изпълняват жизненоважна работа - например ако работят в болница, в хранителен магазин или банка, ще могат да излизат, дори това да не е разрешено за пола им през дадения ден.

А как ще бъде наложен контролът? Президентът обяви, че въоръжени полицаи и войници ще патрулират по улиците. Инструктирани са да проявяват уважение към хомосексуални и трансджендър хора.

"Въоръжените сили са инструктирани да не проявяват хомофобия" - увери президентът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !