Общност от творци, архитекти, строители и изследователи предлага ''неустоима промяна'' в начина на живот

OFFNews 13 април 2024 в 11:55 2233 0

DESIRE

Снимка DESIRE

DESIRE

DESIRE създава неустоима промяна, казва един от ангажираните в проекта специалисти Тьогер Рийс Микелсен. Това е част от визитката и на самия проект, посочен от Европейската комисия като една от шестте инициативи, демонстриращи философията и практиката на Новия европейски Баухаус (НЕБ). На втория фестивал на НЕБ, който се провежда в Брюксел от 9 до 13 април, Микелсен представи проекта и една от новостите му – мобилното приложение OurWalk, което е инструмент за участие и ангажиране на общностите, на експерти и предприемачи в промяната на средата и начина на живот.

Десетки са партньорите по проекта, чиято абревиатура на английски език звучи като думата за желание. Целта му е създаване на устойчиви, привлекателни и приобщаващи градски пространства, като в същото време се отчитат ограничените ресурси на планетата и нуждата от рециклиране на материалите. За постигането на промяната в начина и качеството на живот проектът разчита на взаимодействието между гражданите, артисти, архитекти, дизайнери, специалисти по градоустройство, строителни компании, изследователски институции и други организации. Работата по проекта съвпада с идеята за НЕБ, който иска да свърже изкуствата, дизайна, архитектурата, културата с образованието, науката и технологиите за зеления преход.

Проектът DESIRE има свой манифест, а работата по него се основава на пет принципа, при които градът се свързва с природата – ключовите думи са кръговрат, принадлежност, биоразнообразие, движение и естетика.

Един от новите инструменти, които са разработени по проекта, е приложението Our Walk. Целта му е да помогне на властите, архитектите, специалистите по градоустройство да се запознаят интерактивно с желанията на местните хора в различни градове и райони и с предизвикателствата на терените. Дигиталният инструмент отчита нуждите и желанията на хората, какво им липса, по кои планове за бъдещето на населените си места имат съгласие и по кои са на диаметрално противоположни позиции и така става генератор на идеи. Приложението дава възможност на гражданите да участват в проектирането на жизнената си среда.

Проектът дава възможност чрез приложението група от местни хора, които го използват, да участват, като изпълнят една или няколко фотозадачи, докато се разхождат из квартала или терена, чието бъдеще предстои да се оформи. От участниците в групата се изисква да снимат места и ситуации, например да заснемат места които харесват или не харесват най-силно. След това участниците правят анотации на снимките си, като отбелязват защо са избрали мястото, какво най-много харесват или не харесват в него и защо. Те могат да реагират и да коментират и снимките и бележките на останалите участници в групата.

Ако човек е част от определен район или общност, той е част от наратива, каза в дискусията Микелсен. Той даде пример със ситуация, в която местната власт решава, че ще трансформира бивше гето в даден град. „Това означава, че част от сградите ще се разрушат, други ще се реконструират, че трябва да има по-безопасна среда. Това е част от наратива и затова местните хора могат да разберат за какво става дума и да предложат мнението си“, поясни той.

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата. Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти. БТА е медиен партньор на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки