Обама: Действията на Русия са плод на слабост

OFFNews 26 март 2014 в 13:25 4870 12

Барак Обама

Действията на Русия в Украйна са продиктувани от слабост, а не от сила. Това заяви американският президент Барак Обама.

Най-голямата заплаха за САЩ не идва от Русия. Много повече се безпокоя от перспективата ядреното оръжие да попадне в неподходящи ръце. Пред САЩ има много предизвикателства, подчерта Обама.

Президентът на САЩ заплаши Русия с нови санкции, ако продължи с натиска си върху Украйна. Този път санкциите ще са в сферата на енергетиката, финансите, продажбата на оръжие и търговията. Някои особени санкции нанасят по-големи щети на едни държави в сравнение с други, коментира той.

Обама подчерта, че е окуражен от реакцията на страните от ЕС, които са изявили готовност да обмислят санкции срещу Русия, които биха засегнали и самите тях.

„Зависи от Русия да се държи отговорно и да покаже, че е готова да спазва международните норми. Ако тя не успее да направи това, ще има последици“, посочи Обама.

По думите на Обама приемането на Крим в Русия не е окончателно, тъй като международната общност не го е признала. В момента руската армия контролира Крим, допълни той.

Чуваме непрекъснато аналогии с Косово. Това сравнение е напълно безсмислено, обясни Барак Обама.

Обама изрази и притеснението си от руските войски, разположени до границата с Украйна, но каза, че Русия има право да разполага войски на собствената си територия.

В същото време председателят на енергийната комисия в американския Сенат Мери Ландрю обяви, че ще трябва да се използва бума на шистовия газ в САЩ, за да се ограничи руското влияние върху Украйна и съюзниците на САЩ в Европа.

Последното нещо, което Владимир Путин и неговите приближени искат, е конкуренция от страна на САЩ в енергийната надпревара, заяви Ландрю.

По думите й американският износ на втечнен природен газ ще бъде силен геополитически инструмент, с който да се окаже натиск върху върху Русия да намали цените на газа в Европа.

Енергийната комисия в Сената обсъди вчера мярка, която ще позволи на САЩ да изнася природен газ без одобрение от правителството към страните от Световната търговска организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews