Орешарски: Няма да налагаме вето на санкциите срещу Русия

OFFNews 25 март 2014 в 14:53 5625 7

България няма да наложи вето на европейските санкции срещу Русия.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски след среща с българо-руската търговска палата.

Орешарски бе категоричен, че засега има само опасения за негативен ефект от кризата върху бизнеса у нас.

"Ветото не е инструмент в диалога между лидерите на ЕС. Работи се на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси, така че всички страни-членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения", допълни премиерът. 

Орешарски обясни, че опитът от последните няколко съвета показва, че въпреки предварителни различия, крайните решения и заключенията се подкрепят от всички. На въпрос дали България ще допусне Сергей Наришкин, който е в забранителния списък, премиерът попита: „Щом е в забранителния списък, защо задавате въпроси?”.

„Европейският съвет работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси така, че всички страни членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения. Опитът от последните няколко съвета показва, че въпреки предварителните различия, крайните решения и заключенията бяха подкрепени от всички", уточни премиерът.

Орешарски каза, че върху „Южен поток” се работи технически. "Такъв голям проект изисква много преговори, ако искаме накрая да сме доволни от параметрите", каза той.

Министър-председателят подчерта, че има притеснени сред българския бизнес заради перспективите най–малкото за туристическия сезон, а и за цялостното развитие на българо–руските търговски икономически контакти. Имало е и детайлни въпроси – за транспортните връзки, за визите – опасения, че ще се усложнят във връзка с пръстовите отпечатъци, които след известно време трябва и ние да въведем.

"За мен беше много полезна срещата, да чуя настроенията и на тази част от българския бизнес, която има по–активни контакти с руския бизнес", обобщи премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков