Quantcast

Гласът на Русия: Съседите на Украйна мислят как да я разделят

Иля Харламов Последна промяна на 25 март 2014 в 19:27 2546 17

Държавното радио Голос Росии излъчи любопитен фичър за събитията в Украйна. Негов автор е Иля Харламов.

Препечатваме го без съкращения, тъй като е показателен за редакционната линия в държавните руски медии.

Докато т.н. украинско правителство са занимава с обработването на населението с антируска истерия, а Майдан остава не географско място в центъра на Киев, а психологическо състояние на украинците, съседите на тази страна започват да мислят за разделението й.

В пресата все по-често се появяват заявления на политици, смятащи за напълно възможна появата на мястото на сегашна Украйна на няколко самостоятелни територии. И това е напълно обяснимо: колкото държавата е по-слаба, толкова повече ловците искат да се сдобият с плячка за нейна сметка.

Един от първите в интервю за полско радио подобна идея озвучи бившият посланик на Полша в СССР, а след това в Русия и в Украйна Станислав Чосек. Той заявил, че Украйна може да бъде разделена на три държави. Това съображение не може да се нарече свежо, но през последните седмици то рязко се актуализира. Така например, Унгария настоява на създаване в Закарпатието на особен регион, където днес живее предимно унгарско население. Румъния претендира на част от крайграничната територия на Украйна. Между другото, румънският парламент вече прие заявление, в което Северна Буковина и редица райони на Одеска област са провъзгласени за „румънски територии”.

Но към Украйна главни претенции има Полша. Националистите не престават да искат от Варшава конкретни стъпки за връщане на „източните покрайнини”, такива като Лвовска област. Представителят на Европарламента Варек Сивец в един от вестниците така и заяви: ”Полша е длъжна всячески да подкрепя идеята за разделението на Украйна и да прави всичко възможно това да стане колкото се може по-скоро”.

За съжаление югославският сценарий в Украйна е напълно възможен, въпреки че не е желателен за всички без изключение отговорни членове на международната общност. В този сложен момент самозванците на киевската власт трябва да проявят максимум мъдрост и търпение, за да не позволят на деструктивните сили в страната и на онези, които са се нацелили на нейните региони отвън, да вземат надмощие. Но те правят точно обратното, сякаш следвайки ясен сценарий за окончателната загуба на държавността на Украйна. Преди всичко с националистическите и антируските, а и просто с лишените от елементарен здрав смисъл инициативи те още по-дълбоко разцепват западните и юго-източните региони на страната. Създава се впечатление, че скоро с усилията на самопровъзгласилото си правителство ще бъде прекрачена червената линия, след което съществуването на двете части на страната в рамките на единна държава ще бъде максимално затруднено, ако въобще е възможно.

Президентът на Русия Владимир Путин многократно се изказа по повод възможното разделяне на Украйна. Той заяви, че Москва е заинтересована от запазване на единна украинска държава, а доброволното присъединяване на Крим не е нищо повече от възстановяване на историческата справедливост, основана на желанието на преобладаващото мнозинство на жителите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2014 в 12:04

Българите в Украйна са повече и от унгарци, и от румънци (и то по официални данни). Нашият национален интерес къде е ? Или родните ни европредатели, пак ще ни баламосват с разни "европейски ценности" и "цивилизационен избор"

27.03 2014 в 00:18

Аз пък твърдя че единствения начин украйна да се разпадне е да бъде оставена сама на себе си.
Докато се месят разни кацапи там и да я разкостват направо ще постигнат единна нация, както всъщност е станало и преди днешните дни.
От приятелска страна и дружелюбен към теб народ, да превърнеш други нации във вековни смъртни врагове, това сал кацапите умеят.
А после се обиждат че не ги харесвали. А най-обичат да се заканват на дългогодишните си съюзници, дето са им помагали в тежки дни.

26.03 2014 в 15:07


Aз твърдя, че разпадането на Украйна е въпрос само на време.
Държавата Украйна има огромни икономически проблеми, които при създалото се напрежение и омраза в обществото са абсолютно нерешими.
Това означава, че проблемите ще се задълбочават и европейците ще се радват да се появи някой, който да се нагърби с решаването им. Но никой не е заинтересован от силна Украйна и единственото разрешение е тя да бъде поделена на сфери на влияние.

26.03 2014 в 12:06

не виждам пък Румъния за какво може да претендира там. Единствено Полша и Литва могат да имат претенции, но е малко вероятно да стане.
Но със сигурност Русия един ден ще си отхапе парче и от Украйна и от Молдова и вероятно цялата Белорус - когато там се опитат да въведат демокрация.

26.03 2014 в 12:00

Брех не може да има новина на която Балкански да не се изсере.
Горещо ти препоръчвам да емигрираш при момците които ти плащат за да мърсиш ефира.
БОКЛУК !!!

25.03 2014 в 22:45

Еми ако Полша и Румъния толкова пък не искат части от Украйна, то Россия нека да си ги земе сичките бе. То и без това повечето "украинци" говорят чист руски, дори евромайданците, когато не ги подслушват.

25.03 2014 в 22:08

Trafoposte. Dosta si TUP

25.03 2014 в 21:59

Бълхански имаш нужда от памперс!

25.03 2014 в 21:28

Всъщност има резон Украйна да бъде разделена между съседните граничещи с нея държави, и претенциите на Полша, Румъния и Русия имат голямо основание.

Така полските и румънски части ще се влеят автоматично в НАТО и ЕС, а Русия ще бъде компенсирана и удовлетворена с оглед големия процент рускоезично население.

Много интересна идея.