НАТО увеличава силите за бързо реагиране от 13 на 40 хил.

ОFFNews 24 юни 2015 в 21:22 3987 8

Снимка Reuters/Omar Sobhani

НАТО смята да разшири броя на войските си за бързо реагиране от 13 000 на 40 000 души, стана ясно след среща на военните министри на съюза в Брюксел.

Освен това алиансът ще създаде изнесени командни центрове не само в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния, но и в други държави. В тях ще работят по 40 души, като функционирането им ще започне в края на годината. Основната им дейност ще бъде подготовката на предварителни планове за действие. 

Върховният главнокомандващ на съюзните войски ще получи повече права по привеждане на армията в бойна готовност. Това би означавало, че НАТО би могъл да реагира на военна заплаха в рамките на часове. 

"Сигурен съм, че Русия знае много добре, че НАТО е подготвена да защити своите страни членки от всякаква заплаха. Адаптираме начина, по който го правим, защото светът се променя. Русия, сигурен съм, е информирана за тази адаптация – увеличената готовност на силите, повишаването на военното присъствие в източната част на алинаса, повече охрана на въздушното пространство, военни тренировки, кораби в Черно море и Баалтийско море", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!