"Членството в НАТО е най-добрият избор за армията ни"

ОFFNews 24 юни 2015 в 18:38 3838 4

Николай Ненчев.

"Не трябва да има повече спекулации с предложението за разполагане на техника на територията на България", заяви Николай Ненчев.

Министърът на отбрана Николай Ненчев участва днес в Срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел. Министрите дискутираха предизвикателствата пред променената среда на сигурност, като акцентът беше върху заплахите, произтичащи от действията на Русия, разрастващата се регионална нестабилност на юг, както и терористичните опасности от Ислямска държава.

В рамките на форума Ненчев участва в среща, по време на която България и още пет държави-членки на НАТО се присъединиха към водената от Германия група съюзници по Концепцията за рамкова държава. Общата цел на шестнадесетте европейски нации, участващи в тази инициатива, е да развиват съвместно отбранителни способности, необходими за нуждите на колективната отбрана. Това ще позволи на НАТО да изгради съгласуван и надежден многонационален европейски военен потенциал, способен да даде отговор на съществуващите и възможни бъдещи предизвикателства.

„Преди 11 години страната ни се присъедини към НАТО. Това е най-добрият избор за нашата сигурност и развитие на въоръжените ни сили. Тогава актът на Народното събрание бе приет с пълно единодушие между политическите сили у нас. В днешната усложнена международна обстановка няма нищо по-логично от това, Алиансът и съюзниците да укрепват общата ни сигурност. Дългосрочен ангажимент, свързан с огромни задължения и отговорности. Не трябва да има повече спекулации с предложението на американската страна за разполагане на техника на територията на страните от източния фланг, техника която не остава на територията на никоя от държавите, а се премества съобразно мястото на следващото учение. Това е част от общото усилие на страните-членки на НАТО да поддържат по-висока бойна готовност и оперативна съвместимост. Това не е насочено срещу интересите на трети страни. Американската техника ще бъде включена в различни учения и ще подпомага по-добрата квалификация на българските военнослужещи. Всяко бъдещо разполагане на техника и военнослужещи на САЩ би се извършило в пълно съответствие с разпоредбите на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ от 2006 година.“, посочи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови