Това със сигурност няма да се хареса на Москва

Дойче Веле Последна промяна на 24 юни 2015 в 14:13 5470 12

Вече е официално: САЩ наистина ще разполагат танкове, артилерия и друго тежко въоръжение в Източна Европа, включително и в България. Потвърди го новият шеф на Пентагона Аштън Картър.

За първи път САЩ прехвърлят тежко оръжие в бивши страни-членки на Варшавския договор. Американска бойна техника ще получат трите балтийски държави, Полша, Румъния и България. По време на посещението си в Талин американският военен министър Аштън Картър поясни, че става дума за оборудване, необходимо на една тежка бригада - тоест, за няколко хиляди войници. Засега не се посочва кога точно ще бъде прехвърлена бойната техника. Според информации от литовското Министерство на отбраната, първите доставки ще започнат да пристигат в началото на 2016 година.

Заради Русия

По този начин Вашингтон реагира на събитията в Източна Украйна - и най-вече на загрижеността на източноевропейските страни от НАТО. Трите балтийски държави и Полша са съседи на Русия и откакто Крим бе анексиран, те настояват за разполагането на войски на НАТО на тяхна територия. "Единни сме, че трябва да защитим нашите съюзници. Но това не означава, че се стремим към разпалването на нова студена или гореща война с Русия", обяви в Талин американският военен министър.
Въоръжението ще бъде разположено в Източна Европа само временно и ще включва танкове, бронетранспортьори и артилерия, пишат редица германски издания. А както съобщи американският военен министър, Естония, Латвия, Литва, България, Румъния и Полша вече са се съгласили да приемат на своя територия такова военно оборудване. Техниката ще бъде разположена в различни бази и ще бъде използвана за обучение и военни маневри, увери шефът на Пентагона.

Отговорът на Москва

Разполагането на американска бойна техника в Източна Европа трябва да подобри отбранителната мощ на НАТО и най-вече на нашите съюзници по източния фланг, заяви още Картър. С това той потвърди неофициалните информации за намеренията на Вашингтон. Когато миналата седмица те станаха публично достояние, Москва обяви, че ще увеличи ядрения си арсенал с най-малко 40 нови междуконтинентални балистични ракети.

Но и НАТО се мобилизира: вчера в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че заради кризата в Източна Украйна НАТО ще увеличи числеността на своите сили за бързо реагиране от 13 хиляди в момента на до 40 хиляди души в близко бъдеще. Освен това ще бъде създадена нова специална част от 5 хиляди души, които при нужда ще бъдат прехвърляни в кризисни региони в рамките на броени дни. Окончателното решение трябва да бъде взето от военните министри на страните от НАТО на срещата им в Брюксел, посочват германските медии.

Прехвърлянето на американска бойна техника в Източна Европа има за цел да успокои източноевропейците, като им покаже, че когато стане напечено, Америка е твърдо на тяхна страна, коментира германският "Ди Велт". В същото време това развитие вади на бял свят и една неприятна истина: повече от година след като Русия започна нова Студена война, Европа все още не е успяла да се позиционира в този конфликт. Без Америка тя не е в състояние да отговори на руските имперски амбиции, се казва в коментара на "Ди Велт".

Е. Лилов (ДВ, ДПА, ДЛР), Дойче Веле 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2015 в 21:09

През ку*а ми е каво се харесва на Москва

24.06 2015 в 20:40

Бате_Влади14:40 24 юни 201502
Не мога да разбера, кае е това наше решение!!!
Какво сме решили ние като правителства, нация, народ!!!
Толкова безсмислен коментар да събере, толкова много лайкове!!!
Това единствено ми навява следният извод, че т.н. "Бате_Влади" е мазен гнусен тролак, който се радва на остатъците, които му подхвърлят господарите от парите, които са изсмукали от нас.

24.06 2015 в 19:07

Та на кого това няма да се хареса, на Мацквабат.
--------
Абе да намазват гъзовете с оръжейна смазка и да те търтят към Чечня!!!!

24.06 2015 в 17:18

Протест за това КОЙ се съгласи ще има ли? Няма шанс... А като гледам Euro BG какви ги пише май направо си заслужаваме всичко.

24.06 2015 в 16:35

Комунизма си отива, но русофилистията се лекува с кютек.

Когато и русофилистията бъде победена, тогава и България ще стане цивилизована държава.

А до тогава, бий безродника, по главата, бий, бий, бий !

24.06 2015 в 15:45

Я пак ? Втората световна война спечелена благодарение на Америка ? Кой влезе в Берлин ве неграмотник !?!?! Русия и сама щеше да изнесе нацистите , просто америка нямаше как да го позволят понеже нямаше как да разделят Германия на две . Студената война е най-голямата лъжа и пропаганда след първата и втората световни войни . Когато имаш една територия Европа разделена на две половини , в едната комунистически режим (идея измислена от Маркс , платена от Ротшилдови с цел налагането и като стандарт които да опонира на КАПИТАЛИЗМА и след смъкването от власт на последния от династията на Романиви , понеже тормозил евреите , всичките болшивики и ранни комунисти са евреи, правят втора световна война и налагат комунизма ) в другата Капитализъм , и нали тези хора отвъд стоманената завеса трябва да бъдат плашени с някой , за да може да са послушни и мирни и да треперят от евентуална война , след като спомена за последната е толкова близък . Така се държат оФФцете в кошарата , както плашат децата с торбалан под леглото . Едните плашат народа си със развратния запад , другите плашат с тоталитарните комунисти . И двете системи са чисто капиталистически и народа не печели , просто едните имат илюзията , че избират кой да ги управлява , всъщност ги управляват от Уоустрийт .... Вземете прочетете малко , ама не както ви учиха в даскало да зубрите факти , ами помислете над логиката на последните войни ...... Заради такива като вас , ще ни вкарат във война от която няма да можем да излезем когато си поискаме .....

24.06 2015 в 15:40

пълни глупости

24.06 2015 в 15:30

Бате ли си какъв си , най-не ми е ясно какви точно постижения имаме след освобождението ? Имаме икономически растеж и той е породен не толкова от помощта на великите сили ами от желанието на хората да работят и да се развиват за държавата си , това е нормален ентусиазъм след като сме били освободени от чуждо владичество . И двете световни войни бяхме срещу Русия на страната на Германия , сега пак сме на страната на Германия , и може би пак ще го ядем намазан . Америка вкарва Европа в ненужна война , това не трябва да се случи . Пълнят ви главата с глупости на всички и вие им вярвате . Русия има икономически интереси , те не са имперски в случая . Америка има имперски и неоколониални интереси . Винаги водят война далеч от територията си , втората световна беше добре замислен план да разорят икономиката на Европа и Япония за да могат да надмогнат те икономически и така стана . Сега вече Европа тъкмо се съвзема и почва да изгражда общество , да има икономика и пак се почва . ВСЕКИ ЛОШ МИР Е ПО-ДОБЪР , ОТ КОЯТО И ДА Е СПЕЧЕЛЕНА ВОЙНА !!!!! Ние трябва да изкажем мнение и да прекратим това преди да е станало късно , България едвам едвам изгради някаква инфраструктура и едвам прохождаме , само ни остава да се водят военни действия на наша територия . Ако американците и руснаците толкова държат да се бият да си се бият на тяхната земя .

24.06 2015 в 14:44

Голяма работа, че нямало да се хареса на Москва!
Даже не си струва да се отчита.
Отново излязоха недъзите на беззъбата европейска политика: разпалване на две световни войни (без да се направят изводи и от двете), които бяха спечелени благодарение на САЩ!
Студената война бе спечелена отново от САЩ!
И сега, пред угрозата Путлер, отново Европа не отговаря адекватно на ситуацията. Добре е, че има САЩ - да пази Европа и света от недалновидни решения!

24.06 2015 в 14:42

Масква да го духа !
Кой е масква, че ще ни дава наклон на оная работа?!
Не са ни нито съюзници, нито приятели, нито освободители !На територията на България, те винаги са били ОКУПАТОРИ !
Мама ви гладна да ева...