„Не спекулирайте, все едно слагаме ракети в Шабла, за да стреляме на изток“

OFFNews 24 юни 2015 в 17:13 6392 11

Снимка БГНЕС

Всичко, което се планира, е плод на отдавна договорени равни инструменти между България и НАТО и между България и САЩ.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев по повод намерението за разполагане на американска военна техника в шест страни в Източна Европа, сред които и България.

Моята молба е да не избързваме. Днес и утре в Брюксел има среща на министрите на отбраната на членките на НАТО, където ще бъде обсъден този въпрос. По-мъдро е да изчакаме военният министър да се върне и да даде цялата конкретика, за да бъдем спокойни какво точно, как и защо, подчерта Плевнелиев.

Благодарение на абсолютно безотговорно и манипулативно политическо говорене, доведе до нагласата, че в България ще се инсталират ракети в Шабла и ще се стреля на Изток, възмути се президентът.

Той каза още, че не е говорител на правителството и не е ежедневен коментатор на решенията му.

Нека изчакаме и да чуем конкретиката от министъра на отбраната, когато се завърне утре от Брюксел. За него е повече от ясно, че всичко, което се планира, е плод на отдавна договорени правни инструменти между България и партньорите ни в НАТО и САЩ, посочи Плевнелиев.

Знаете много добре, че и в момента има американска техника в България и тя не е изненада за никого. Тази техника е на база на учения, които са публични, планирани още от миналата година, дори и от правителството на Пламен Орешарски, допълни държавният глава.

По думите му трябва да е повече от ясно, че България е издавала лицензи, издава и ще продължава да издава лицензи за въоръжение на наши съюзници, които да дойдат у нас и да участват в учения на територията на страната.

В същото време военният министър Николай Ненчев обяви в Брюксел, че не трябва да има никакви спекулации за разполагането на американска военна техника в България, тъй като „това е част от общото усилие на страните-членки на НАТО за поддържане на по-висока бойна готовност и оперативна съвместимост“.

Това не е насочено към никоя страна, а американската техника ще бъде включена в различни учения и ще подпомага по-добрата квалификация на българските военнослужещи. Разговорите по предложението предстоят, уточняваме детайлите, подчерта Николай Ненчев.

Той посочи, че присъединяването ни към НАТО е най-добрият избор за нашата сигурност и развитие на Въоръжените ни сили.

В днешната усложнена обстановка няма нищо по-логично от това Алиансът и съюзниците да укрепват общата ни сигурност. Това е дългосрочен ангажимент, свързан с огромни задължения и отговорности, допълни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки