Напрежение между САЩ и Франция заради скандала с подслушванията

Вероника Шербанова 21 октомври 2013 в 14:08 2284 1

Външният министър на Франция Лоран Фабиюс
Външният министър на Франция Лоран Фабиюс

Френският външен министър Лоран Фабиюс извика посланика на САЩ във Франция на разговори заради информацията, че американската агенция за национална сигурност подслушва разговори на милиони французи.

Френското правителство подчерта, че подобни действия са „недопустими“. Това е и причината за привикването на американския посланик, който да даде отговор на обвиненията, съобщи Би Би Си.

Информацията, че САЩ подслушва не само американци, но и французи, без те да са заподозрени за тероризъм, е на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Между 10 декември 2012 г. и 8 януари 2013 г. са подслушани 70,3 млн. телефонни разговора във Франция. Проследени са и милиони SMS-и. Засега не е ясно дали е проследено и съдържанието на съобщенията и разгороите или само е предадено за изпращане на съобщения от един на друг номер или за разговор между двама потребители.

Според изданието обаче реакцията на френското правителство е повече заради пиар, тъй като правителството вече е обвинявано в извършването на подобна операция.

През юли френски медии обявиха, че френското правителство притежава суперкомпютър, на който се съхранява лична информация за френските граждани.

Според германски медии пък американски шпиони са хакнали имейла на бившия мексикански президент Фелипе Калдерон.

Секретните документи, доказващи, че американската агенция за национална сигурност следи милиони американци, бяха разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Разкритията бяха публикувани първо в The Guardian, а след това и в New York Times и Washington Post.

Заради предоставените секретни данни Сноудън беше обявен за издирване от САЩ и прекара повече от месец в транзитната зона на летище “Шереметиево” в Москва, когато се опита да стигне до Латинска Америка. 

В началото на август Сноудън получи временно политическо убежище в Русия. Отказът на Русия да предаде на САЩ бившия сътрудник на ЦРУ предизвика охладняване на отношенията между двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!