Над 70 задържани тази сутрин заради протестите на "Таксим"

Вероника Шербанова 18 юни 2013 в 11:25 2182 0

Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протестите в Турция Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 70 души са задържани тази сутрин заради участието си в протестите в Истанбул и Анкара, съобщиха турски медии, позовавайки се на Партията на мира и демокрацията.

Екипи за борба с тероризма са нахлули в домовете на протестиращи срещу турското правителство през изминалата нощ и рано тази сутрин. Адресите са били предварително набелязани, посочва информационна агенция ДХА.

Около 7 часа сутринта полицаите са ги отвели за проверка на здравословното състояние, а след това в полицейски участъци.

Полиция е нахлула и в офисите на вестник и информационна агенция, където също са арестувани няколко души.

В Анкара заради протестите са задържани 25 души. 13 пък са арестувани в Ескишехир.

В същото време стана ясно, че Съюзът на турските адвокатски колегии се е обърнал към Съвета на Европа по въпроса с полицейското насилие по време на протестите в парк „Гези“. Те настояха СЕ да поиска официално изявление на турските власти дали по време на демонстрациите са били спазени изискванията на Европейската конвенция за защита на правата на човека.

Адвокатите подчертават, че по време на протестите полицията безотговорно е използвала газови бомби срещу народа, който се възползва от правото си на свобода на словото. По време на митингитебяха ранени много хора, започна разследване на лекари, оказвали доброволно медицинска помощ на ранените, а адвокатите, ангажирани със защитата имбяха подложени на преследване и насилие от страна на силите за сигурност, допълват от Съюза на турските адвокатски колегии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови